457
Οι τέσσερις επιστήμονες (δεύτερος από αριστερά ο Αντονι Φάουτσι) καταθέτουν στην επιτροπή του Κογκρέσου | REUTERS

Φάουτσι: Ανησυχώ για την αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2020, 12:39
Οι τέσσερις επιστήμονες (δεύτερος από αριστερά ο Αντονι Φάουτσι) καταθέτουν στην επιτροπή του Κογκρέσου
|REUTERS

Φάουτσι: Ανησυχώ για την αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2020, 12:39

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ μετέφερε στο Κογκρέσο ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Φάουτσι και άλλοι τρεις ειδικοί επισήμαναν ότι οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την αναχαίτιση νέων εστιών, ενώ τόνισαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τους είπε ποτέ να μειώσουν τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

«Από ό,τι ξέρω, κανείς δεν μας έχει ποτέ να μην κάνουμε τεστ», είπε ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιολογίας και Μεταδοτικών Νοσημάτων, καταθέτοντας στην επιτροπή που διερευνά την διαχείριση της πανδημίας από τις ΗΠΑ.

«Αντιθέτως, θα κάνουμε περισσότερα τεστ», πρόσθεσε.

Το ίδιο είπαν και άλλοι τρεις ειδικοί, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

Ο Μπρετ Γκίροϊρ, υφυπουργός Υγείας, δήλωσε ότι έως το φθινόπωρο, οι ΗΠΑ θα πραγματοποιούν 40-50 εκατομμύρια τεστ τον μήνα.

Ο Φάουτσι στη διάρκεια της κατάθεσής του

Η ερώτηση για τα τεστ έγινε λόγω του σάλου που ξεσήκωσε ο ισχυρισμός του Τραμπ στη διάρκεια της περιβόητης προεκλογικής του ομιλίας στην Τάλσα, πριν τρεις ημέρες: «Οταν κάνεις τεστ σε τέτοια έκταση, θα βρεις περισσότερους ανθρώπους, θα βρεις περισσότερα κρούσματα. Ετσι, είπα στους ανθρώπους μου, επιβραδύνετε τα τεστ, παρακαλώ», είχε πει ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος αργότερα προσπάθησε να καλύψει την νέα γκάφα του ενοίκου του, λέγοντας ότι «αστειευόταν», κάτι που ο ίδιος ο Τραμπ διέψευσε ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν αστειεύομαι».

Μεγάλο το πρόβλημα στις νότιες και τις δυτικές πολιτείες

Ο Αντονι Φάουτσι τόνισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον αμερικανικό Νότο και τις δυτικές πολιτείες.

Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε σε ένα 24ωρο 30.000 νέες μολύνσεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, είπε ο επιστήμονας.

Η δυτική πολιτεία της Αριζόνας, όπου ο Τραμπ μίλησε σε συγκέντρωση την Τρίτη, ανέφερε ρεκόρ κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, μόλις λίγες ώρες πριν την επισκεφθεί ο πρόεδρος.

Οι αρμόδιοι της πολιτείας προειδοποίησαν ότι σε λίγες ημέρες, δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια σε νοσοκομεία, καθώς ήδη το 80% βρίσκεται σε χρήση.

«Οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για να διαχειριστούμε τα κρούσματα που βλέπουμε στο Τέξας, τη Φλόριντα, την Αριζόνα και άλλες πολιτείες», πρόσθεσε.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής του CDC, είπε ότι τα τεστ είναι πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά το κυριότερο όπλο κατά του κορονοϊού είναι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να κάνουν οι πολίτες το εμβόλιο της γρίπης το φθινόπωρο γιατί θα σώσει πολλές ζωές.

Ο δε Φάουτσι δήλωσε σχετικά αισιόδοξος ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί και να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2020.

Τέλος, συμβούλεψε τους πολίτες να αποφεύγουν μέρη με πολύ κόσμο, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε να φορούν οπωσδήποτε μάσκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...