287
Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης | REUTERS/Sergio Perez

Η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει την είσοδο σε Αμερικανούς λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2020, 23:50
Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης
|REUTERS/Sergio Perez

Η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει την είσοδο σε Αμερικανούς λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2020, 23:50

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να εμποδίσουν Αμερικανούς να εισέλθουν στην Ενωση επειδή οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται προσχέδια καταλόγων για ταξιδιώτες που μπορούν να γίνουν δεκτοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τα περισσότερα κρούσματα και θύματα κορονοϊού στον κόσμο και καταγράφουν αύξηση μολύνσεων, θα βρεθούν στην ίδια κατηγορία με την Βραζιλία (στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ σε κρούσματα και θύματα) και τη Ρωσία, σύμφωνα με τους NYT.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον Λευκό Οίκο.

Μια τέτοια απαγόρευση σε αμερικανούς ταξιδιώτες θα αποτελέσει πλήγμα για τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τα εκτεταμένα τεστ για την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων. Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 120.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι παρατηρεί ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες και επεσήμανε την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα ως έναν από τους λόγους αύξησης των λοιμώξεων.

Τον Μάρτιο, όταν τα κρούσματα αυξάνονταν στην Ευρώπη, ο Τραμπ απαγόρευσε στους περισσότερους πολίτες της ΕΕ να εισέλθουν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία, εξοργίζοντας ευρωπαίους αξιωματούχους. Νωρίτερα, τον Ιανουάριο, ο Τραμπ είχε απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήποτε αλλοδαπού είχε επισκεφθεί σε κοντινό χρονικό διάστημα την Κίνα, όπου η επιδημία άρχισε στα τέλη του περασμένου έτους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι ο κατάλογος των χωρών που επιτρέπουν την είσοδο σε επισκέπτες θα βασίζεται σε τρία κριτήρια: οι χώρες θα πρέπει να έχουν θέσει την Covid-19 υπό τον ίδιο τουλάχιστον έλεγχο με τον μέσο όρο της ΕΕ, να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και να είναι επίσης πρόθυμες να δεχθούν επισκέπτες της ΕΕ.