370
Η επίθεση στο αυτοκίνητο του Λουκα Παπαδήμου το 2017 ήταν μία από τις ενέργειες των τρομοκρατικών ομάδων το 2017 | ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews

Europol: Πρώτη στα φαινόμενα αναρχικής τρομοκρατίας η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2018, 13:21
Η επίθεση στο αυτοκίνητο του Λουκα Παπαδήμου το 2017 ήταν μία από τις ενέργειες των τρομοκρατικών ομάδων το 2017
|ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews

Europol: Πρώτη στα φαινόμενα αναρχικής τρομοκρατίας η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2018, 13:21

Ανησυχητικά στοιχεία για την χώρα μας φέρνει στη δημοσιότητα η νέα έκθεση της Europol για την αναρχική τρομοκρατία. Σε αυτήν επισημαίνει ότι η τρομοκρατική δραστηριότητα αναρχικών ομάδων στην Ευρώπη περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ υπογραμμίζει ότι οι σχετικές επιθέσεις που αναφέρθηκαν στη Γερμανία και τη Γαλλία σχετίζονταν με αναρχικούς τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017, η Ελλάδα ήταν πρώτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις αναρχικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ ακολούθησαν η Ιταλία και η Ισπανία. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι αναρχικές ομάδες στην Ελλάδα «διατηρούν ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου οπλισμό».

Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, έλληνες τρομοκράτες βρίσκονταν πίσω από την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τον περασμένο Μάρτιο. Η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που στάλθηκε στη Γερμανία ενώ τον Μάιο ένα δέμα-βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τραυματίζοντας τον ίδιο και τους δύο αστυνομικούς συνοδούς του.

Συγκεκριμένα, από τις 24 επιθέσεις αναρχικών που σημειώθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος πέρυσι, οι 8 σημειώθηκαν στην Ελλάδα ενώ ακολούθησαν η Ιταλία και η Ισπανία με επτά. Η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» επιτέθηκε δύο φορές με καλάσνικοφ στους αστυνομικούς των ΜΑΤ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ανέλαβε την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις – στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας τον Απρίλιο και στο Εφετείο στις 22 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση της Europol επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε Ελλάδα και Ιταλία υποστηρίζουν ότι έχουν συγκροτήσει μία «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία – FAI», οι ειδικοί αναλυτές δεν διαθέτουν στοιχεία επιχειρησιακής συνεργασίας ή συντονισμού, πέρα από την ανταλλαγή μηνυμάτων αλληλεγγύης μέσω ιστοσελίδων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στην Ιταλία, οι επτά επιθέσεις έγιναν σε ένδειξη συμπαράστασης σε φυλακισμένους αναρχικούς. Τον Ιούνιο, παγιδευμένα δέματα στάλθηκαν σε δύο εισαγγελείς στο Τορίνο που είχαν ασκήσει διώξεις εις βάρος αναρχικών και ένα τρομο-δέμα ταχυδρομήθηκε σε φυλακή της Ρώμης. Στην Ισπανία η Europol καταγράφει πτώση της αναρχικής δράσης. Από τους 36 ανθρώπους που συνελήφθησαν για συμμετοχή σε τέτοιες οργανώσεις στην Ευρώπη, το ένα τρίτο συνελήφθη στην Ελλάδα. Η Europol καταλήγει ότι οι ομάδες των αναρχικών εξτρεμιστών σε Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν «δεξαμενή» για στρατολόγηση τρομοκρατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...