365
Σχέδιο φρεγάτας Belh@rra – Στη Γαλλία λένε τώρα ότι θα δοθούν με τη μορφή δανείου δύο γαλλικά πολεμικά στην Ελλάδα | Naval Group

Αγορά Belh@rra: Eτοιμοπαράδοτες φρεγάτες με δάνειο στην Ελλάδα από τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 16:30
Σχέδιο φρεγάτας Belh@rra – Στη Γαλλία λένε τώρα ότι θα δοθούν με τη μορφή δανείου δύο γαλλικά πολεμικά στην Ελλάδα
|Naval Group

Αγορά Belh@rra: Eτοιμοπαράδοτες φρεγάτες με δάνειο στην Ελλάδα από τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 16:30

Η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία θεωρείται από όλο και περισσότερους προεξοφλημένη –κατά πληροφορίες, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντησή τους την προσεχή Πέμπτη. Ταυτόχρονα όμως τρέχουν και οι εξελίξεις με τις φρεγάτες Βelh@rra για τις οποίες έχει εκφράσει ενδιαφέρον εδώ και μήνες η ελληνική πλευρά.

Βασικές αιτίες για το «πάγωμα», τον περασμένο Ιούλιο (εδώ), των συνομιλιών για τις Belh@rra του γαλλικού ναυπηγικού κολοσσού Νaval Group, αποτέλεσαν αφενός το υψηλό τίμημα, που προ μηνών ξεπερνούσε τα 3 δισ.ευρώ (με τις επανασχεδιάσεις που επιθυμούσε το Πολεμικό Ναυτικό), και αφετέρου ο μεγάλος χρόνος που απαιτείτο για την παράδοση των γαλλικών φρεγατών στο Πολεμικό Ναυτικό.

Χαρακτηριστικό είναι με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς για τη ναυπήγηση των Βelh@rra, η πρώτη από τις γαλλικές φρεγάτες που επιθυμεί να εντάξει στον στόλο της η Ελλάδα, δεν πρόκειται να έμπαινε στον ναύσταθμο πριν από το 2024!

Ως προς το οικονομικό κομμάτι, ήδη φέρεται να υπήρξε νέα πρόταση από τους Γάλλους –στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αμυντικής συμφωνίας των δύο πλευρών– που μειώνει σημαντικά την τιμή κοντά στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ, με πλήρες πακέτο πυρομαχικών και τεχνικής υποστήριξης  για τρία έως πέντε έτη.

Επιπλέον, όμως, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαιωάννου, το μεσημέρι της Τρίτης, πηγές στη Γαλλία έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο να δοθούν υπό τη μορφή δανεισμού δύο ετοιμοπαράδοτες φρεγάτες, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις παρούσες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα να μην πιεστεί δημοσιονομικά.

Αλλες πληροφορίες, πάλι, έκαναν λόγο για  ένα χαμηλότοκο δάνειο κατά το πρότυπο της συμφωνίας των Γάλλων με την Αίγυπτο (για μία φρεγάτα FREMM, δύο Mistral και τέσσερις κορβέτες Gowind) που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καταβάλει μία ετήσια δόση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, διευκολύνοντας έτσι σημαντικά τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Το σημαντικό είναι ότι η πρόταση αυτή της γαλλικής πλευράς αφορά ετοιμοπαράδοτες, ολοκαίνουριες φρεγάτες, οι οποίες θα ενταχθούν αμέσως στον Ελληνικό Στόλο. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, το εν λόγω «δάνειο» αφορά τις φρεγάτες «Αλσατία» και «Λορραίνη» (αμφότερες FREMM-AAW) που τώρα δοκιμάζονται στα ύδατα και μπορούν να παραδοθούν αμέσως στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...