316
Ο Ντόναλντ Τραμπ εισπράττει από το Twitter ό,τι έσπειρε ο ίδιος μέσω αυτού | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

«Εσύ, μίστερ, είσαι ο loser» λέει ο αλγόριθμος στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 16:25
Ο Ντόναλντ Τραμπ εισπράττει από το Twitter ό,τι έσπειρε ο ίδιος μέσω αυτού
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

«Εσύ, μίστερ, είσαι ο loser» λέει ο αλγόριθμος στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 16:25

«Η νίκη είναι εύκολη, όχι η ήττα. Oχι για εμένα» – αυτές ήταν οι πρώτες (και βραχνιασμένες) κουβέντες που βγήκαν από το στόμα του Τραμπ το βράδυ των αμερικανικών εκλογών και μάλλον σημαίνουν ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα οι μεγάλες προσωπικότητες, όσοι είναι… γεννημένοι να κερδίζουν.

Ο Τραμπ ήταν (και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να είναι) φανατικός χρήστης των όρων «νικητής» και «χαμένος». Και όχι μόνο στα μηνυματάκια του μέσω του Twitter, αφού έχει υπάρξει συγγραφέας βιβλίων που καταπιάνονται με το θέμα της επιτυχίας – της οικονομικής επιτυχίας δηλαδή, των κερδοφόρων μπίζνες. Αλλο θέμα αν στον επιχειρηματικό βίο του ο Τραμπ υπέστη και την ταπείνωση πέντε χρεοκοπιών, όπως γράφει η Corriere della Sera.

Πάντως στα σόσιαλ μίντια τα διάφορα «χαμένος» τα χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει πολιτικούς αντιπάλους του, Δημοκρατικούς και μη, οι οποίοι διαφώνησαν μαζί του για κάποιο θέμα. Τώρα εισπράττει ο ίδιος τον χαρακτηρισμό «χαμένος» και μάλιστα όχι από κάποιον ανάγωγο, αλλά από μία μηχανή.

Αν ψάξετε στο Twitter για τη λέξη «loser» («χαμένος»), ο αλγόριθμος ανταποκρίνεται αμέσως προτείνοντας τον λογαριασμό @realDonaldTrump, ο οποίος έχει 88,9 εκατομμύρια ακολούθους. Αυτό είναι το πρώτο αποτέλεσμα της αναζήτησης, σαν να λέμε ο Τραμπ είναι ο Νο 1 «χαμένος» για το μηχάνημα.

Αυτό συμβαίνει από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, με την επιβεβαίωση της επικράτησης του Τζο Μπάιντεν. Ετσι, αν αναζητήσει κανείς τον «νικητή» («winner»), βρίσκει πρώτα τα ονόματα του Μπάιντεν και της αντιπροέδρου του Κάμαλα Χάρις

Το Twitter, σε επεξηγηματικό σημείωμά του, έγραψε στους πελάτες του ότι τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή η μηχανή αναζήτησης αντικατοπτρίζει το πόσες φορές οι χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναφέρει ή συσχετίσει τους δύο όρους, δηλαδή τον «χαμένο» και τον «νικητή».

Το ιταλικό Μέσο πάντως μιλάει για τη «Νέμεσι του αλγορίθμου» η οποία επέπεσε επί της κεφαλής του Τραμπ. Και σχολιάζει ότι «πολλοί χρήστες του Twitter ανυπομονούσαν να επιστρέψουν στον Τραμπ την πιο χαρακτηριστική προσβολή που αυτός συνήθιζε να απευθύνει στον καθένα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...