302
Ο Ερντογάν κάνει δηλώσεις, στην Αγκυρα | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Προσβολή εναντίον μας τυχόν αμερικανικές κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 15:12
Ο Ερντογάν κάνει δηλώσεις, στην Αγκυρα
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Προσβολή εναντίον μας τυχόν αμερικανικές κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 15:12

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα αισθανθεί… προσβεβλημένος αν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στις δηλώσεις πηγών πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, το οποίο πιθανόν να επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις μετά και την ψήφιση του σχετικού αμυντικού νομοσχεδίου CAATSA από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συζήτηση για τις κυρώσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Από το 2018 απειλεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ το Κογκρέσο είχε ζητήσει την επιβολή τους, τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2019. Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν συνέβη, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έδειχνε μία ιδιαίτερη προτίμηση στον Ερντογάν.

Η ισοτιμία της λίρας έπεσε σχεδόν 2% αφού το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινωθούν άμεσα, ακόμη και την Παρασκευή, και θα θέτουν στο στόχαστρο την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών.

«Για την Αμερική, το να σηκωθεί και να αντιμετωπίσει την Τουρκία με ένα θέμα όπως ο CAATSA, είναι προσβολή προς έναν πολύ σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων, που θέτουν στο στόχαστρο συμφωνίες όπλων με τη Μόσχα.

«Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, θα δούμε αναμφίβολα πολύ πιο καθαρά ποια είναι η τάση», πρόσθεσε ο Ερντογάν για την επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν. «Αρα πρέπει να κάνουμε υπομονή και θα δούμε».

Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, περιλαμβανομένου ενός αξιωματούχου των ΗΠΑ που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters πως ο Τραμπ έδωσε στους βοηθούς του την έγκρισή του για τις κυρώσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει από έναν κατάλογο 12 επιλογών που προβλέπει ο νέος νόμος, οι οποίες κυμαίνονται από ήπιες έως αυστηρές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...