490
Εντός της ημέρας η συνάντηση των συνηγόρων με τον τούρκο εισαγγελέα στην Αδριανούπολη | ΙΝΤΙΜΕnews

Παραμένουν προφυλακισμένοι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2018, 11:33
Εντός της ημέρας η συνάντηση των συνηγόρων με τον τούρκο εισαγγελέα στην Αδριανούπολη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Παραμένουν προφυλακισμένοι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2018, 11:33

Κινητικότητα υπήρξε την Τρίτη στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν επί σχεδόν ένα μήνα έγκλειστοι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Παρά ωστόσο την αρχική αισιοδοξία ότι η κινητικότητα αυτή θα έφερνε θετικά νέα για τους δύο αξιωματικούς, το μεσημέρι της Τρίτης ανακοινώθηκε ότι με απόφαση εισαγγελέα θα παραμείνουν προφυλακισμένοι «μέχρι να εξεταστούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι δικηγόροι του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, κανονικά θα επισκέπτονταν την Παρασκευή τον τούρκο εισαγγελέα, ωστόσο πληροφορίες από δύο διαφορετικές πηγές στην Αδριανούπολη ανέφεραν ότι επίσκεψη θα πραγματοποιείτο τελικά την Τρίτη, κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Στην απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου γινόταν λόγος για «χειροπιαστά στοιχεία ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται», χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη ότι επισήμως δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Επιπρόσθετα, δεν έγινε δεκτή δήλωση του ελληνικού προξενείου στην Αδριανούπολη ως διεύθυνση μόνιμης κατοικίας των δύο (το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από τους συνηγόρους τους)

Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης

«Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους», ανέφερε συγκεκριμένα η απόφαση με την οποία οι δύο αξιωματικοί παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης μέχρι νεωτέρας.

Την ίδια ώρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επιμένει να αναφέρει ότι οι δυο ελληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Παρ’ όλο που η συνάντηση των συνηγόρων με τον εισαγγελέα δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα αναφορικά με την αποφυλάκισή τους, η κινητικότητα και μόνο που παρατηρείται στο θέμα, ερμηνεύεται -έστω και με επιφύλαξη- ως ενθαρρυντική εξέλιξη.

Επικαλούμενος τις σχετικές δηλώσεις Γιούνκερ μετά τη σύνοδο της Βάρνας, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αποφυλάκιση των δύο αξιωματικών θα έρθει πριν από το Πάσχα.

«Θεωρώ ότι η παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», σημείωσε ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «αν η Τουρκία είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News