243
Ο Τζουζέπε Κόντε φτάνει στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Παραιτήθηκε ο Τζουζέπε Κόντε – αλλά ελπίζει σε νέα πρωθυπουργική θητεία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 15:12
Ο Τζουζέπε Κόντε φτάνει στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Παραιτήθηκε ο Τζουζέπε Κόντε – αλλά ελπίζει σε νέα πρωθυπουργική θητεία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 15:12

Την παραίτησή του υπέβαλε, όπως αναμενόταν, ο Τζουζέπε Κόντε στον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, το μεσημέρι της Τρίτης.

Μετά τις αναταράξεις στη Ρώμη, που προκλήθηκαν από την αποχώρηση του Ματέο Ρέντσι από την κυβέρνηση συνασπισμού, ο ιταλός πρωθυπουργός δεν είχε πλέον την απαιτούμενη καθαρή πλειοψηφία που θα επιθυμούσε για να αποσοβηθεί η πολιτική κρίση. Ελπίζει, πάντως, ότι θα επιστρέψει άμεσα στη θέση του, λαμβάνοντας νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την επίλυση της πολιτικής αυτής κρίσης.

Οπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο, οι διαβουλεύσεις του ιταλού προέδρου θα ξεκινήσουν την Τετάρτη το απόγευμα. Σε αυτές αναμένεται να πάρουν μέρος μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ενδεχομένως οι αρχηγοί τους, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής που επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.

Ο γενικός γραμματέας του προεδρικού μεγάρου, Ούγκο Τσαμπέτι, ανακοινώνει την παραίτηση Κόντε – Francesco Ammendola/Presidential Press Office/via REUTERS

Παράλληλα, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Κόντε καταφέρει να εξασφαλίσει την εντολή με ενισχυμένη κοινοβουλευτική στήριξη και αν θα μπορέσει να γεφυρωθεί το χάσμα που δημιουργήθηκε με το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ρέντσι.

Το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον ιταλό πρωθυπουργό έχει φτάσει στο προεδρικό μέγαρο

Διαφορετικά, ο Ματαρέλα, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει η αναγκαία συναίνεση, μπορεί να ακολουθήσει την οδό που οδηγεί στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με περιορισμένες προγραμματικές προτεραιότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...