486
Κουκουλοφόροι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη Βουλή | INTIMEnews

Επεισόδια με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας στο συλλαλητήριο των μαθητών

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 13:21
Κουκουλοφόροι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη Βουλή
|INTIMEnews

Επεισόδια με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας στο συλλαλητήριο των μαθητών

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 13:21

Δεν έλειψαν τα επεισόδια στο μαθητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης στα Προπύλαια «για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση και την υγεία». Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου (φωτογραφίες, κάτω, από τα δύο συλλαλητήρια).

Από τα Προπύλαια οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου κουκουλοφόροι, αφού αποκόπηκαν από το κύριο σώμα της πορείας, άρχισαν να πετούν πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων που ήταν παρατεταγμένες στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι μαθητές που έχουν καταλάβει δεκάδες σχολικά κτίρια ανά την επικράτεια, ζητούν μεταξύ άλλων μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις καθηγητών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά, καθώς και επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Οι καταλήψεις συνεχίζονται σε περισσότερα από 600 σχολεία, εκ των οποίων 200 στο Λεκανοπέδιο

Αναλυτικά ζητούν:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα.
  • Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
  • Προσλήψεις καθηγητών – να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.
    Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Την κινητοποίηση και τα αιτήματα των μαθητών στηρίζουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ –που για σήμερα έχουν κηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00– επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Αμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή. Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, καθώς και δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων».

Η ΟΛΜΕ αντιδρά στην απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, τόσο για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω των καταλήψεων όσο και για την υποχρεωτική διδασκαλία από σήμερα Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Με ένα δελτίο Τύπου, η υπουργός ανατρέπει την εργατική νομοθεσία και την πενθήμερη εργασία, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος των Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος, και κάλεσε την κυρία Κεραμέως, εάν κρίνει ότι είναι έκτακτες οι συνθήκες, να νομοθετήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...