564
Η Νίκη Κεραμέως στην πρωινή παρέμβασή της στο Mega για το φλέγον θέμα των καταλήψεων | MegaTV

Κεραμέως: Οσοι συμμετέχουν στις καταλήψεις δεν θα εντάσσονται στην τηλεκπαίδευση

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 09:51
Η Νίκη Κεραμέως στην πρωινή παρέμβασή της στο Mega για το φλέγον θέμα των καταλήψεων
|MegaTV

Κεραμέως: Οσοι συμμετέχουν στις καταλήψεις δεν θα εντάσσονται στην τηλεκπαίδευση

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 09:51

Λίγες ώρες πριν από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ήταν προγραμματισμένο για τις 12 μ.μ. στα Προπύλαια και εν μέσω ενός διογκούμενου κύματος καταλήψεων σχολείων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε κάθετη απέναντι στους καταληψίες.

Μιλώντας νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA», η κυρία Κεραμέως σημείωσε αρχικά ότι κατανοεί τους προβληματισμούς των μαθητών και πως είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, ωστόσο αυτές θα πρέπει να γίνουν με ανοιχτά τα σχολεία.

«Κατανοώ τους προβληματισμούς, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί παρά να γίνεται με ανοιχτά σχολεία».

Αναφερόμενη στις καταλήψεις, η υπουργός τόνισε ότι δεν νοείται μια μειοψηφία να κλείνει τα σχολεία και να σταματά την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια περιέγραψε ότι από την Πέμπτη είναι υποχρεωτική η εξ αποστάσεως σύγχρονη τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των οποίων τα σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες σε περίπτωση που δεν δίνουν το διαδικτυακό «παρών».

Οσον αφορά τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη, αυτοί «δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση».

«Εχει βγει σχετική υπουργική απόφαση. Αμα κάποιος παρεμποδίζει το να γίνεται μάθημα σε σχολείο, δεν μπορεί ταυτόχρονα να μπαίνει στην τηλεκπαίδευση. Ο κάθε διευθυντής έχει εικόνα των μαθητών που συμμετέχουν (στις καταλήψεις), που παρεμποδίζουν τη διδασκαλία διά ζώσης», εξήγησε η κυρία Κεραμέως, σε μια δήλωση που μάλλον μεταθέτει το πρόβλημα στους διευθυντές και τους καθηγητές να «εντοπίσουν» τους καταληψίες και να τους «τιμωρήσουν» με απουσία.

«Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: όταν κανείς μπαίνει στο μάθημα της ψηφιακής τάξης, ο εκπαιδευτικός κάνει αποδεκτά τα παιδιά να μπουν μέσα. Εκεί λοιπόν, είναι σαφές, κάποιος ο οποίος κάνει κατάληψη δεν μπορεί ταυτόχρονα να μπει στην ψηφιακή τάξη», τόνισε η υπουργός.

Σχετικά με τις χαμένες διδακτικές ώρες, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

Ο διευθυντής, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας, καταρτίζει πλήρες ωρολόγιο, εξ αποστάσεως πρόγραμμα, στο οποίο γράφει όλους τους μαθητές στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η κυρία Κεραμέως σημείωσε παράλληλα πως υπάρχουν προβλήματα στην εκπαίδευση, ωστόσο η ίδια είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους μαθητές, ενώ δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο σχολικών μονάδων.

«Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να συζητήσει».

«Οπλο στην πανδημία, η σωστή πληροφόρηση»

Αναφερόμενη στα κρούσματα στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι αυτά κινούνται στο 0,01%.

Η χρήση της μάσκας είναι «ένα από τα 16 μέτρα που έχουμε λάβει, αλλά εξαιρετικά σημαντικό».

Σημείωσε ότι η σωστή πληροφόρηση είναι όπλο απέναντι στον κορονοϊό και κάλεσε σε συστράτευση για τις «πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε».

Σχετικά με ένα από τα αιτήματα των μαθητών, για νέες αίθουσες και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι τάξεις άνω των 25 μαθητών είναι το 3% των τμημάτων της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη αιθουσών, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες αίθουσες προκειμένου να μεταφερθούν τμήματα.

«Εγιναν προσλήψεις νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά»

Οσον αφορά τα κενά που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών και εκπαιδευτικού προσωπικού έγιναν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

«Οι προσλήψεις έγιναν νωρίτερα από όλες τις προηγούμενες χρονιές».

Για τα κενά που παρατηρούνται, υπογράμμισε ότι αυτά αφορούν εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ αναμένεται να αναπληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τους υπαλλήλους καθαριότητας, η υπουργός σημείωσε ότι έχουν δοθεί λεφτά στους δήμους προκειμένου να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι και «να καλύπτονται οι ενισχυμένες ανάγκες καθαρισμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...