1613
Ενα από τα πρότζεκ της Lamda Development για τον περιβάλλοντα χώρο του Ελληνικού | lamdadev.com

«Εγκλημα» και… συμφωνία για το Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2016, 12:09
Ενα από τα πρότζεκ της Lamda Development για τον περιβάλλοντα χώρο του Ελληνικού
|lamdadev.com

«Εγκλημα» και… συμφωνία για το Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2016, 12:09

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2014, ο Αλέξης Τσίπρας, από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε: «Για μας το Ελληνικό δεν είναι ένα πρότζεκτ, αλλά κατάθεση ψυχής, είναι το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης, της κινηματικής και συλλογικής δράσης. Είναι η εναλλακτική αντίληψη που έχουμε για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί η μάχη για να μετατραπεί το Ελληνικό σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος».

Δεν ήταν βέβαια η μοναδική του αναφορά στο θέμα. Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, στην εκπομπή του Νίκου Χατζινικολάου «Ενικός», είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Αν είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να εγκρίνει ή να επικυρώσει συμφωνίες που έγιναν όπως αυτή στο Ελληνικό τότε ο κόσμος καλύτερα να ψηφίσει τον Αντώνη Σαμαρά».

Και δεν ήταν μόνο ο Αλέξης Τσίπρας που τασσόταν αναφανδόν εναντίον της επένδυσης στο Ελληνικό. Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, χαρακτήριζε, τον Φεβρουάριο του 2014, τη συμφωνία παραχώρησης του Ελληνικού «ένα οικονομικό σκάνδαλο, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, ένα πολεοδομικό τερατούργημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση τον Νοέμβριο του 2014 εξέδιδε και ανακοίνωση: «Η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development είναι παράνομη. Είναι παράνομη και θα καταρρεύσει σύντομα, μαζί με την κυβέρνηση που τη στήριξε. Χρησιμοποιώντας ουσιαστικά ως εργαλείο εκβιασμού τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στην Lamda Development για οποιαδήποτε καθυστέρηση ή κώλυμα θα προκύψει μετά την υπογραφή της σύμβασης, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν να θέσουν προ τετελεσμένων τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. Η κυβέρνηση δείχνει για πολλοστή φορά τις αυταρχικές της πρακτικές απέναντι σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιστημονικούς φορείς, πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα, την απαξιωτική της στάση απέναντι σε θεσμούς και νόμιμες διαδικασίες, αλλά ακόμα και την πλήρη αδιαφορία της για τις μελλοντικές ποινικές συνέπειες που θα έχει για τα μέλη της και τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ».

Τα πράγματα άλλαξαν – λίγο – όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: συμπεριέλαβε την αξιοποίηση του Ελληνικού σε αυτά που είχε πρόθεση να προχωρήσει. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο είχε αποστείλει στους δανειστές μια ολοκληρωμένη πρόταση 47 σελίδων. Το Νοέμβριο του 2015, όμως αυτά τα σχέδια δεν εμπόδιζαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας, με την οποία ζητούσαν να πληροφορηθούν μεταξύ άλλων «…αν θεωρούν νόμιμη τη διαδικασία του διαγωνισμού και το προσχέδιο σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της LAMDA DEVELOPMENT και της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ το 2014. Εάν όχι, σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της νομιμότητας και απονομή ευθυνών σε τυχόν παρανομήσαντες; …».

Και μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής έφθασε να χαρακτηρίσει το όλο σχέδιο «εγκληματικό». Είχε πει στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM: «Αν αυτή τη στιγμή, πάει αυτή η κυβέρνηση, για να είμαι σαφής, και δεχθεί αυτή τη σύμβαση, την εγκληματική που έγινε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, τότε θα είναι κατακριτέα».

Πόσα άλλαξαν! Και ευτυχώς εδώ που τα λέμε, αφού ξεμπλόκαρε μια υπόθεση που μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή και την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά να στείλει και ένα μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές.

Ολα άλλαξαν λόγω των Θεσμών 

Η προώθηση της σύμβασης του Ελληνικού ήταν ανάμεσα στα προαπαιτούμενα, τα οποία όφειλε η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει άμεσα έτσι ώστε να έρθει η πολυπόθητη δόση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την Τρίτη υπογράφηκε το μνημόνιο συνεννόησης (MoU) μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που «ξεμπλοκάρει» την επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Το MoU, σύμφωνα με τη Lamda Development, αποτελεί επικαιροποίηση της υφιστάμενης από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης του έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η αξιοποίηση αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, η σύμβαση παραχώρησης και το υπό διαμόρφωση σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης θα οδεύσουν προς κύρωση από τη Βουλή και έγκριση διά προεδρικού διατάγματος αντίστοιχα και θα ακολουθήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή τους.

Κατά το ΤΑΙΠΕΔ, οι αλλαγές που επέρχονται από το MoU ανεβάζουν σε βάθος χρόνου το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση του εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. θα καταβληθεί φέτος, μετά και την ολοκλήρωση ορισμένων ακόμη ενεργειών της κυβέρνησης, όπως η χορήγηση άδειας καζίνο μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τα συμβατικά κείμενα, η καταληκτική ημερομηνία για να εκπληρώσει το Δημόσιο όλες τις υποχρεώσεις του, να παραδώσει την έκταση και να λάβει την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ, συμπληρώνεται στις 14 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στις 14 Νοεμβρίου του 2014 η θυγατρική της Lamda Development «Hellinikon Global I S.A.» υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ τη σύμβαση αγοραπωλησίας του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.». Την επένδυση έχουν αναλάβει η Lamda Development S.A. και το Global Investment Group που απαρτίζεται από την εταιρεία Eagle Hills από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και τον όμιλο Λάτση.

Η συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και το ασφαλιστικό σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σωρευτικά σε 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι επιπτώσεις του έργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου ενός εκατ. πρόσθετων τουριστών ετησίως!

Μαξίμου: «2,4 δισ. ευρώ τα οφέλη»

Λόγω και της παλαιάς ρητορικής, η κυβέρνηση σπεύδει να περιγράψει τη συμφωνία ως κάτι διαφορετικό, βελτιωμένο και τέλος πάντων ως άλλη μία επιτυχία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αναλυτές προεξόφλησαν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στη συμφωνία για το Ελληνικό την οποία θα χρησιμοποιήσει για να καταδείξει ότι αρχίζει η επανεκκίνηση του οικονομίας και η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Αλλωστε ο Στέργιος Πιτσιόρλας του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήρισε την Τετάρτη – μέσω του BHMA FM – την υπογραφή της συμφωνίας ως «μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές». Ο ίδιος προέβλεψε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2017. «Στα 12 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου, στην πρώτη πενταετία θα έχει γίνει το μεγάλο μέρος των έργων υποδομής και επίσης το τίμημα να καταβληθεί το 50% μέχρι το ’18 που μας καίει πάρα πολύ για τα θέματα των υποχρεώσεών μας» είπε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Από το Μαξίμου στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξηγηθεί η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του Ελληνικού, έσπευσαν να σημειώσουν ότι η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για την παραχώρηση της έκτασης διασφάλισε επιπλέον ενάμισι δισ. ευρώ τουλάχιστον και σε ό,τι αφορά τα άμεσα έργα, δηλαδή που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκατ. (τίμημα) + 1,5 δις (δημόσια έργα) = 2,415 δις ευρώ.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι επέμειναν πως η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ό,τι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του Δημοσίου έχει δυο σκέλη: το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα. Η διαφορά είναι ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι «το σημαντικότερο είναι ότι το έργο θα ξεκινήσει από το Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής» και σημειώνουν ότι «η προηγούμενη μορφή της σύμβασης  άφηνε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πρώτα τα έργα δόμησης και όταν αυτά απέδιδαν να κατασκευάζονταν μέρος του πάρκου». Χαρακτηριστικό είναι και το πρωτοσέλιδο της κομματικής «Αυγής» που γράφει: «Προτεραιότητα στο πράσινο».

22133418Οι κύκλοι του Μαξίμου σημείωσαν ότι με τη δέσμευση για 1 δισ. δημόσια έργα άμεσα, εξασφαλίζεται ότι στη πρώτη πενταετία οι πολίτες της Αττικής θα μπορούν να απολαμβάνουν το Πάρκο του Ελληνικού. Επίσης με τις παραπάνω αλλαγές, το τίμημα της συνολικής επένδυσης αυξάνεται από τα  5,4 δισ. περίπου στα 7 δισ. ευρώ.

Γεροβασίλη: «Δεν πανηγυρίσαμε για το Ελληνικό»

Παρ’ ολ’ αυτά η Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε: «Δεν πανηγυρίσαμε για το Ελληνικό». Και ακολούθως έδωσε έμφαση στη βελτίωση των όρων της συμφωνίας Δημοσίου – Lamda Development για την επένδυση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «στις σκέψεις μας υπάρχει διαφορετική λογική (για την ιδιωτικοποίηση), όμως κατεβήκαμε στις εκλογές με συγκεκριμένο πλαίσιο». Όπως πρόσθεσε τη διαχείριση του πλαισίου αυτού έδωσε ο ελληνικός λαός στον ΣΥΡΙΖΑ.«Αποδεχθήκαμε μια συμφωνία το καλοκαίρι, παλέψαμε για τους καλύτερους δυνατούς όρους με δεδομένο ότι η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, μέσα στη συμφωνία υπήρχαν και οι ιδιωτικοποιήσεις, και με πλήρη συναίσθηση αποφασίσαμε ότι θα παλέψουμε συνεχώς για τους καλύτερους όρους και φτάσαμε και στη χθεσινή συμφωνία» εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τι λέει ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού

Για την εξέλιξη στο Ελληνικό μίλησε και ο Δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Βήμα FM, τόνισε: «Η υπογραφή της συμφωνίας για την επένδυση στο Ελληνικό, αποτελεί για μας, θετική εξέλιξη, θα έλεγα ότι είναι και μια ιστορική στιγμή για το Ελληνικό, που παύει πλέον να είναι ο φτωχός συγγενής της Νότιας Αθήνας. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας, αλλάζει τα δεδομένα και εμείς το χαιρετίσαμε τόσο και προεκλογικά, όταν κατεβήκαμε στις εκλογές, με σύνθημα, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο και όλα αυτά βεβαίως τα καλωσορίζουμε μέσα από τις προϋποθέσεις και τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχουμε θέσει ως Δήμος. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, το είχαμε πει και στην προηγούμενη κυβέρνηση, με την οποία ξεκίνησε, όσο την προλάβαμε στο τέλος της, η συζήτηση για αυτό το έργο και στη σημερινή που βεβαίως θα εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός. Το Ελληνικό, θα αποκτήσει πάρκο, 2.500 στρέμματα, θα αποκτήσει παραλία, μαρίνα, κοινωφελή έργα τα οποία τα έχουμε βάλει και τα έχουν αποδεχθεί, από ό,τι είδα και στο MoU, προχθές, που υπογράφηκε – τα σκουπίδια μας, που είναι ένα τεράστιο θέμα, κανείς δεν το θίγει αλλά για εμάς, είναι το πρώτο, πού θα τα πηγαίναμε και πού θα τα βάζαμε. Λοιπόν έχει μία σειρά θεμάτων, τα οποία δίνουν ζωή και ανάπτυξη στην περιοχή, δίνουν πραγματική ώθηση στην Οικονομία της χώρας».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...