458
Δεν είναι, απλώς, μαύρα σύννεφα που θα φέρουν καταιγίδα. Τα funds είναι | Menelaos Myrillas / SOOC

Στα funds τα δάνεια πρώτης κατοικίας κάτω των 140.000 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2016, 19:24
Δεν είναι, απλώς, μαύρα σύννεφα που θα φέρουν καταιγίδα. Τα funds είναι
|Menelaos Myrillas / SOOC

Στα funds τα δάνεια πρώτης κατοικίας κάτω των 140.000 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2016, 19:24

Αλλη μία «κόκκινη» γραμμή, στη σκληρή διαπραγματευτική «φαρέτρα» της κυβέρνησης, έσβησε μόνο και μόνο για να κλείσει η αξιολόγηση. Προ ημερών, το οικονομικό επιτελείο είχε προβλέψει κάποιες εξαιρέσεις μέσα στο πολυνομοσχέδιο αλλά, τελικά, επήλθε η υπαναχώρηση σε μία σειρά από ζητήματα στη διαχείριση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων. Ολα αυτά αναμένονται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις λαϊκές οικογένειες. Για τις οποίες, θυμίζουμε, αγωνιά η κυβέρνηση – και το δηλώνει με κάθε τρόπο.

Η αγωνία, όμως, τελείωσε, η κυβέρνηση έκλεισε το θέμα, με τον χειρότερο τρόπο. Τώρα, πια, γνωρίζουμε… Με μια τροπολογία επιδεινώνεται η θέση όσων τελούν υπό καθεστώς προστασίας έως τις 31/12/2017 και συγκεκριμένα οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει το χρονικό όριο της προστασίας για την πώληση ή τη μεταβίβασή τους, με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη, αίρεται η πρόνοια του νόμου 4389/2016, βάσει της οποίας για τα δάνεια αυτά δεν επιτρεπόταν η αλλαγή διαχειριστή. Πλέον, τα δάνεια αυτά θα μπορούν να ανατίθενται προς διευθέτηση και είσπραξη σε εταιρείες διαχείρισης – οι… φίλοι τις λένε «funds». Βέβαια, η κυριότητα των δανείων θα παραμένει στην τράπεζα που τα χορήγησε. Όμως, πλέον, θα έχεις να κάνεις με αυτές τις εταιρίες.

Γίνεται χειρότερο όλο αυτό; Μαζί, λοιπόν, με αυτά τα δάνεια επιτρέπεται η πώληση και των δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία είχαν εξαιρεθεί και αφορούν ακόμη και δάνεια που δόθηκαν σε σεισμόπληκτους ή πυρόπληκτους δανειολήπτες. Αυτό, δεν χρήζει υπερανάλυσης: δίχως προστασία βρίσκονται, πλέον, (και) τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε χαρακτηριζόμενες ευάλωτες ομάδες (σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους και θύματα λοιπών φυσικών καταστροφών). Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν καταπέσουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου -και πρέπει να πληρωθούν από το κράτος- δεν θα προσμετρώνται στο έλλειμμα. Επομένως, δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο φόβος και ο τρόμος της κυβέρνησης που λέγεται «κόφτης» δαπανών. Αρα, όλα… καλά.

Τα στοιχεία τού Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους -στο τέλος Μαρτίου του 2016- δείχνουν ότι το ύψος των δανείων, με την εγγύηση του Δημοσίου, ανερχόταν στα 13,703 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,638 εκατ. ευρώ αφορά σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, το 1,576 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα 2,997 δισ. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα 7,492 δισ. ευρώ αποτελούν κρατικές εγγυήσεις προς φορείς της γενικής κυβέρνησης.

«Με τροπολογία χθες (σ.σ. την Πέμπτη) το απόγευμα, παρέδωσαν σε ξένα funds όλα τα σπίτια, με κόκκινα και πράσινα δάνεια», σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Και η κυρία Γεροβασίλη, το βιολί της. Πανηγυρίζει σήμερα γιατί μας ξαναγύρισαν στην ύφεση και φέσωσαν σε 2 χρόνια τον ελληνικό λαό με  86 δισ.».

Είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν και από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...