957
Ετσι θα μοιάζει η έκταση του Ελληνικού από ψηλά | Lamdadev.com

Στα 8 δισ. ευρώ η επένδυση για το Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2016, 22:25
Ετσι θα μοιάζει η έκταση του Ελληνικού από ψηλά
|Lamdadev.com

Στα 8 δισ. ευρώ η επένδυση για το Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2016, 22:25

Υπό την πίεση των δανειστών, και, πρακτικά, για να εγκριθεί η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε την Τρίτη στη συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για τις επενδύσεις στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού ήταν ένα από τα δύο ανοικτά θέματα –το δεύτερο είναι η μεταφορά 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ- που έπρεπε να κλείσουν για να δοθεί το πράσινο φως πρώτα από το EuroWorking Group και ύστερα από ορισμένα κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Κάπως έτσι, τη Δευτέρα έπεσαν υπογραφές ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την ανάδοχο Lamda Development. Με το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του Ταμείου και της Lamda, παραχωρείται το 100% στην τελευταία. «Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ελληνικό δρομολογείται η υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία θα σφραγίσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. Ωστόσο, ενώ τα επίσημα ελληνικά  χείλη ανακοίνωναν ότι οι διεργασίες της συμφωνίας είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία, κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες δήλωναν ότι δεν ήταν ενήμερες, τονίζοντας ότι οι εργασίες συνεχίζονταν. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης δεν είχαν κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ, η υπογεγραμμένη συμφωνία είναι μία βελτιωμένη εκδοχή της προϋπάρχουσας σύμβασης του Νοεμβρίου, 2014, καθώς ο επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος σημαντικού αριθμού έργων, πέραν αυτών που προέβλεπε η αρχική σύμβαση με αποτέλεσμα να ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου. «Η ουσιαστική βελτίωση της προϋπάρχουσας σύμβασης επιλύει τα προβλήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τη διατύπωση ενστάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο», δήλωσε ο ίδιος. Οπως σημείωναν και κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου, το 80% των επενδύσεων θα γίνει σε 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση. Επιπλέον, προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη πενταετία, πρόβλεψη που -συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «το συνολικό όφελος του Δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκατ. (εφάπαξ τίμημα) + 1,5 δισ. (δημόσια έργα) = 2,415 δισ. ευρώ». Το μεν τίμημα παραχώρησης, με βάση τα μνημόνια που δεσμεύουν τη χώρα, πηγαίνει απευθείας στην αποπληρωμή του χρέους -ο επενδυτής θα καταβάλει άμεσα 300 εκατ. ευρώ κι ακόμα 160 εκατομμύρια εντός δύο ετών. Οι δε επενδύσεις για τις δημόσιες υποδομές, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, θα έχουν άμεσο δημόσιο όφελος.

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή και τη συντήρηση του μεγαλύτερου πάρκου στην Ελλάδα. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής που, συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου, θα καλύπτει 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης. «Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Πάνω απ’ όλα όμως, η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μέγα ζήτημα για τον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.

elliniko2
Καταπράσινα σχέδια της εταιρείας για το Μητροπολιτικό Πάρκο (Lamdadev.com)

Η Lamda Development από την πλευρά της, σημείωσε ότι η συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο και το ασφαλιστικό σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε δέκα δισ. ευρώ σωρευτικά. Ακόμη, και για την προσέλκυση περισσότερων -1 εκατ. πρόσθετων- τουριστών έκανε λόγο ο επενδυτής. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η επένδυση θα σέβεται το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαχέει τα οφέλη του σε ευρύτερες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και θα χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα λόγω του ισορροπημένου μείγματος χρήσεων γης, όσο και λόγω της διαμόρφωσης ενός διαμπερούς μητροπολιτικού πόλου, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους.

elliniko3
Αθλητικές εγκαταστάσεις (Lamdadev.com)
elliniko4
Εμφαση στις συγκοινωνίες (Lamdadev.com)

Εκτός από την κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου – το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη – και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, η ανάδοχος Lamda Development θα χρηματοδοτήσει σε ποσοστό 50% τη μελέτη και κατασκευή κέντρου διαλογής και μεταφόρτωσης απορριμμάτων για τους όμορους Δήμους.

Σε συνέχεια των υπογραφών, προγραμματίστηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα το Ελληνικό και την επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, για την Τετάρτη, 8 Ιουνίου. Στη σύσκεψη έχει κληθεί και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος, μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας, δήλωσε ότι «Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στη Lamda Development, το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση και τη συμφωνία υπογραφής του MoU, θεωρούμε πως η μεγάλη ώρα για το Ελληνικό μας πλησιάζει. Ηρθε η ώρα που θα πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής της Νότιας Αθήνας αφού στα διοικητικά του όρια θα δει να γίνεται η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στον τόπο μας. Η ώρα της ευθύνης πλέον πλησιάζει για όλους μας».

Αναλυτικά, τα έργα που δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει ο επενδυτής:

– Οι ανοιχτοί χώροι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής

– Πρωτεύουσες συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις

– Κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας

– Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών , σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο Ακίνητο για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου.

– Απαιτούμενα λιμενικά έργα

– Παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος, εφόσον εγκριθεί

– Εργα ανασύστασης/ διευθέτησης ρεμάτων

– Εκτεταμένο Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου πενήντα (50) χιλιομέτρων

– Ανάληψη του 50% του κόστους μελέτης και κατασκευής κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου υπό προϋποθέσεις

– Ενίσχυση συνδεσιμότητας μέσων σταθερής τροχιάς

– Υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου

– Αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου

– Δημιουργία χώρων στέγασης των σωματείων ΑΜΕΑ εντός του Ακινήτου με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές

– Ανάπλαση/ αναβάθμιση παραλίας 1 χλμ περίπου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...