674
Οι νέοι κανονισμοί θα επηρεάσουν τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς αγώνες | Reuters / Juan Medina Livepic

Νέοι κανονισμοί στην αναζήτηση ενός «πιο δίκαιου» ποδοσφαίρου

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2016, 10:00
Οι νέοι κανονισμοί θα επηρεάσουν τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς αγώνες
|Reuters / Juan Medina Livepic

Νέοι κανονισμοί στην αναζήτηση ενός «πιο δίκαιου» ποδοσφαίρου

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2016, 10:00

Στις 10 Ιουνίου, κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο της δυτικής Ευρώπης ξεκινά το Euro 2016. Στην χώρα μας, τα τραπέζια και οι τηλεοράσεις μεταφέρονται στις αυλές και τα μπαλκόνια ενώ οι μπύρες μπαίνουν από τώρα στην κατάψυξη. Οπως σε κάθε ποδοσφαιρικό ραντεβού όμως τα βλέμματα των φιλάθλων στρέφονται όχι μόνο στους ποδοσφαιρικούς αστέρες αλλά και στις αποφάσεις του εκάστοτε «άρχοντα του γηπέδου».

Από την 1η Ιουνίου οι απανταχού διαιτητές έχουν νέες οδηγίες και καλούνται να εφαρμόσουν νέους κανονισμούς. Ολα αυτά σε μία προσπάθεια του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) να γίνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο. Οι νέες αποφάσεις αφορούν κυρίως τον τομέα των πειθαρχικών πεινών. Αυτά είναι λοιπόν όσα πρέπει να ξέρετε προτού φωνάξετε για την απόφαση ενός διαιτητή.

Η κόκκινη κάρτα και η προφανής θέση για γκολ

Αποτελεί δίχως αμφιβολία την σημαντικότερη αλλαγή στους πειθαρχικούς κανονισμούς του αθλήματος. Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο λοιπόν μετά από ατελείωτες διαβουλεύσεις και επανειλημμένες αναβολές, αποφάσισε από την 1η Ιουνίου να μην τιμωρεί με κόκκινη κάρτα (αποβολή) έναν παίκτη που αναχαιτίζει με αντικανονικό τρόπο έναν αντίπαλο μέσα στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του, αποτρέποντας έτσι μια προφανή ευκαιρία για γκολ. Η συγκεκριμένη ενέργεια θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα με στόχο να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ισορροπίες ενός αγώνα.

2016-06-01T195529Z_643871269_D1AETHLOBXAA_RTRMADP_3_SOCCER-FRIENDLY-BEL-FIN
Βέλγιο και Φινλανδία σε ένα αγώνα λίγο πριν την έναρξη του Euro (REUTERS/Francois Lenoir)

Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι οι νέοι κανονισμοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην κρίση των διαιτητών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση φάουλ εντός περιοχής σε αντίπαλο που έχει προφανή ευκαιρία να σκοράρει, ο διαιτητής διατηρεί το δικαίωμα να δείξει κόκκινη κάρτα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο ρέφερι κρίνει ότι ο αμυνόμενος δεν έχει σα στόχο να σταματήσει τη μπάλα και απλά τραβά τον αντίπαλό του από τη φανέλα για να τον αναχαιτίσει.

Μερικές από τις 95 (!) αλλαγές

Εκτός από την παραπάνω κομβική αλλαγή όμως, οι ιθύνοντες του IFAB προχώρησαν σε 95 αλλαγές κανονισμών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως πρόκειται για την εκτενέστερη τροποποίηση ποδοσφαιρικών κανονισμών τα τελευταία 130 χρόνια. Βέβαια δεν είναι όλες οι αλλαγές σημαντικές αφού αρκετές από αυτές αφορούν την καλύτερη διατύπωση των προηγούμενων κανονισμών. Μερικές από τις αλλαγές που αξίζουν αναφοράς και δημοσιεύονται στην Deutsche Welle (DW) είναι:

  • H παροχή σύντομων ιατρικών βοηθειών σε τραυματίες παίκτες θα είναι δυνατό να γίνεται και εντός του αγωνιστικού χώρου. Αυτό θα επιτρέπεται εφόσον ο παίκτης που έχει οδηγήσει στον τραυματισμό του αντιπάλου, τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή. Μέχρι πρότινος οι τραυματίες έπρεπε να μεταφέρονται εκτός αγωνιστικού χώρου για να δεχθούν ιατρικές φροντίδες.
  •  Στο εναρκτήριο λάκτισμα (σέντρα) η μπάλα μπορεί να πασάρεται προς κάθε κατεύθυνση και όχι αναγκαστικά προς την αγωνιστική πλευρά του αντιπάλου.
  •  Οι κανονισμοί στην εκτέλεση του πέναλτι θα γίνουν αρκετά αυστηρότεροι. Συγκεκριμένα αν ο εκτελεστής σταματήσει εντελώς τον βηματισμό του πριν φτάσει στην μπάλα ή αν απροσδόκητα εκτελέσει κάποιος άλλο παίκτης την εσχάτη των ποινών, τότε θα σφυρίζεται φάουλ υπέρ της αντίπαλης ομάδας.
  • Ο διαιτητής πλέον έχει το δικαίωμα να διακόψει έναν αγώνα προκειμένου οι παίκτες να πιούν νερό, κρατώντας φυσικά τις αντίστοιχες καθυστερήσεις μετά τα 90 λεπτά κανονικής διάρκειας.
2016-06-01T173938Z_221487805_LR1EC611D1S8H_RTRMADP_3_SOCCER-FRIENDLY-RUS-CZE
Οι νέοι κανόνες αφορούν και τους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών (Reuters/Dominic Ebenbichler)

Και μερικοί παράξενοι νέοι κανονισμοί

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις του IFAB, δίνεται η δυνατότητα στον διαιτητή να αποβάλει έναν ποδοσφαιριστή πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Φυσικά ο προπονητής του θα έχει την δυνατότητα να τον αντικαταστήσει για να μην ξεκινήσει τον αγώνα με ένα λιγότερο παίκτη.

Ενας άλλος κανονισμός προβλέπει ακόμα και την περίπτωση που ποδοσφαιριστής «χάσει» το παπούτσι του την ώρα του αγώνα. Αν συμβεί αυτό, ο κανονισμός αναφέρει ότι ο παίκτης μπορεί να συνεχίσει με ένα παπούτσι μέχρι την επόμενη διακοπή του αγώνα, οπότε θα πρέπει να το ξαναφορέσει.

Στην τελική ευθεία λοιπόν προς το Euro, οι διαιτητές, οι παίκτες αλλά και φίλαθλοι οφείλουν να ενημερωθούν για τους συγκεκριμένους κανονισμούς. Ευχή όλων πάντως είναι να μην χρειαστεί να αναλωθούμε σε αναλύσεις επί αναλύσεων για πειθαρχικούς κανονισμούς και διαιτητικές ερμηνείες. Η στρογγυλή θεά άλλωστε έχει τους δικούς τις κανόνες και τις περισσότερες φορές αποδίδει με τον δικό της τρόπο την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...