422
Το σχολείο μπορεί να αρχίζει την ημέρα του με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με προσευχή, υποστήριξε και πάλι ο Νίκος Φίλης | youtube.com

Νίκος Φίλης: «Δεν είναι αμαρτία μια μέρα να μην ξεκινάει με προσευχή το σχολείο»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2016, 17:42
Το σχολείο μπορεί να αρχίζει την ημέρα του με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με προσευχή, υποστήριξε και πάλι ο Νίκος Φίλης
|youtube.com

Νίκος Φίλης: «Δεν είναι αμαρτία μια μέρα να μην ξεκινάει με προσευχή το σχολείο»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2016, 17:42

Την άποψή του για τις αλλαγές στα σχολεία όσον αφορά διαδικαστικά ζητήματα, εξέφρασε και πάλι ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά την επίσκεψή του στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο στην Ξυλοκέριζα Κορινθίας.

Για την πρωινής προσευχής είπε ότι «δεν είναι αμαρτία να πείτε ότι μια μέρα δεν θα ξεκινάτε με προσευχή στο σχολείο. Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι, γνωστοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου ξεκινά το σχολείο με τις ανακοινώσεις, με μια αναφορά σε μια επέτειο της ημέρας και με άλλα πράγματα». Πρόσθεσε πως «δεν θέλουμε φετφάδες». (σ.σ. Φετφά ονομάζεται η γνωμοδότηση του μουφτή, θρησκευτικού δικαστή των μουσουλμάνων, ή και μη θεολόγων ισλαμιστών δικηγόρων, όταν ο πολιτικός δικαστής, ο καδής, αδυνατεί να καταλήξει σε απόφαση επί ενός ζητήματος).

«Οχι ομοιομορφία στα ζητήματα αυτά. Και εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό» τόνισε.

Για τις παρελάσεις ο υπουργός επεσήμανε: «Εγώ καταλαβαίνω ότι ο γονιός -κι εγώ γονιός είμαι-, μπορεί να θέλει να καμαρώσει το παιδί του σε μια παρέλαση. Βεβαίως. Αλλο είναι αυτό». Υποστήριξε ότι «μια ωραία εκδήλωση στην πλατεία του χωριού ή της πόλης, με χορούς παραδοσιακούς, μ’ έναν λόγο, μ’ ένα θεατρικό σκετς, είναι πιο ωραία από μια παρέλαση στρατιωτικού χαρακτήρα. Δεν ξέρω τι προσφέρει ο στρατιωτικός σχηματισμός της παρέλασης».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι, «αυτό να το κρίνετε εσείς (ο σύλλογος διδασκόντων) κι ο δήμος. Οποιαδήποτε απόφαση θα είναι σωστή. Δεν υπάρχουν δόγματα. Κι ας είναι διαφορετικές οι αποφάσεις από σχολείο σε σχολείο».

Για τα ολοήμερα σχολεία επανέλαβε ότι η λήξη των μαθημάτων θα γίνεται στις 13:15 από τη νέα σχολική χρονιά, ενώ τα παιδιά, οι γονείς των οποίων το επιθυμούν, θα μπορούν να παραμένουν στο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 16:00.

Οι αντιδράσεις

Λαμβάνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει προστριβές και αντιπαραθέσεις σε μια τοπική κοινωνία, αν για παράδειγμα ο σύλλογος των εκπαιδευτικών αποφασίσει να μην γίνεται προσευχή ή να μην κάνουν παρέλαση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί μια τοπική κοινωνία σε διχασμό.

Στον δήμαρχο απάντησε ένας δάσκαλος λέγοντας ότι την απόφαση δεν θα τη λάβει ο σύλλογος διδασκόντων αλλά το σχολικό συμβούλιο. «Προφανώς το σχολείο», είπε, «δεν θα είναι αποκομμένο από την τοπική κοινωνία». Ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Σε όλα τα θέματα δημιουργούνται πάθη, πρέπει να αποφύγουμε αυτό το πράγμα και πιστεύω ότι εμείς που εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας στους εκπαιδευτικούς, τόσες ώρες την ημέρα και σε τόσο κρίσιμη ηλικία, είναι λάθος να τους βλέπουμε καχύποπτα αν πάρουν τη μία ή την άλλη απόφαση». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «εγώ θα σεβαστώ όποια απόφαση πάρει το ένα ή το άλλο σχολείο και δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα αν είναι διαφορετικές οι αποφάσεις. Σε δημοκρατία ζούμε, η ποικιλία καλό πράγμα είναι».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...