1224
| SOOC

Παραίτηση Φίλη για το… «παραιτηθείτε», ζητά η ΝΔ – «Δεν παραιτούμαι» λέει ο υπουργός

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 09:00

Παραίτηση Φίλη για το… «παραιτηθείτε», ζητά η ΝΔ – «Δεν παραιτούμαι» λέει ο υπουργός

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 09:00

Αν πρέπει να βγάλεις για κάτι το καπέλο στον Νίκο Φίλη είναι η ικανότητά του να καθορίζει μέρος της πολιτικής ατζέντας. Οι δηλώσεις για τα μακαρόνια, για τα Αρχαία Ελληνικά, για το πόσο διάλειμμα πρέπει να κάνουν οι μαθητές στο σχολείο, για τη γενοκτονία των Ποντίων προ μηνών: ο υπουργός Παιδείας έχει έναν χαρακτηριστικό τρόπο να κάνει τον κόσμο να ασχολείται μαζί του – και αν θέλετε, να μην ασχολείται με τα φορολογικά μέτρα ή τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Ετσι και τώρα. Μια δήλωσή του για την ήδη πολυσυζητημένη συγκέντρωση του διαδικτυακού κινήματος «Παραιτηθείτε», προκάλεσε αρχικά ποικίλες αντιδράσεις και έπειτα απέκτησε διαστάσεις πολιτικού ζητήματος. Η δήλωση έγινε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Alpha. Είπε ο κ. Φίλης ότι τέτοιου είδους συγκεντρώσεις κινούνται «στα όρια της συνταγματικής ανοχής». Προφανώς είχε ξεχάσει – ή ήθελε να ξεχάσει – τις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων, τα τραπεζάκια στο Σύνταγμα, όλων τον «κινηματικό» ακτιβισμό χάρη στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εφόρμησε προς την εξουσία.

Την Πέμπτη το πρωί ήρθε η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που απαίτησε την παραίτησή του από το υπουργείο Παιδείας. «Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και γι’ αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη Κυβέρνηση στην οποία μετέχει. Η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος “παραιτηθείτε”, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας. Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στην διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία ήδη από το βράδυ της Τετάρτης είχε σχολιάσει: «Ο κ. Φίλης και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αποδεχθούν ότι δικαίωμα να διαδηλώνουν στο πλαίσιο του νόμου, έχουν όλοι οι έλληνες πολίτες. Αντιλαμβάνονται, άλλωστε, ότι με την πολιτική και τη στάση τους προκαλούν τις αντιδράσεις της κοινωνίας».

Το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση του Νίκου Φίλη περί «ορίων συνταγματικής ανοχής», τονίζοντας πως «ο κ. Φίλης εξέφρασε προσωπικές του απόψεις». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο», και επιτέθηκαν στη ΝΔ που ζήτησε την παραίτησή του.

Υπερβολικές χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον κ. Φίλη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πρόσθεσε όμως ότι «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των λόγων του».

Σκουρλέτης: «Δεν μας ταιριάζει η λογική των απαγορεύσεων»

Το μεσημέρι της Πέμπτης, τις δηλώσεις Φίλη σχετικά με τις κινητοποιήσεις «παραιτηθείτε» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

«Μη μου ζητάτε να ερμηνεύσω τη δήλωση ενός πολιτικού συναδέλφου και μάλιστα, όχι απλώς συναδέλφου μου, ενός πολιτικού φίλου μου που εκτιμώ. Δεν την έχω δει τη δήλωση για να δω μέσα σε ποιο πλαίσιο της συνέντευξης διατυπώθηκε γνωρίζω όμως ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει μην υπάρχουν εμπόδια, να είναι όλο και λιγότερα τα εμπόδια σε όσους θέλουν να διαμαρτύρονται μέσα στα πλαίσια που προβλέπει το σύνταγμά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Αρα, προφανώς, δεν ταιριάζει σε εμάς ούτε η λογική των απαγορεύσεων ούτε πολύ περισσότερο η χρήση κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι σε αυτούς που ελευθέρα διαδηλώνουν και εκφράζουν τις απόψεις τους».

Παράλληλα, με αφορμή τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να συνδυαστεί η συνταγματική αναθεώρηση με δημοψήφισμα ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε: «Οι συνταγματικές προβλέψεις για τη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος είναι γνωστές, δεν είναι κάτι το οποίο χωράει δεύτερη ανάγνωση ή διαφορετική προσέγγιση. Άρα η συζήτηση ξεκινάει μετά από αυτό το σημείο».

Επιφυλακτικός ο Κατρούγκαλος

Αποστάσεις τήρησε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μιλώντας στον ίδιο σταθμό υπογράμμισε εμφατικά: «Αλίμονο, πρέπει να επιτρέπονται οι διαδηλώσεις και κάθε εκδήλωση στο πλαίσιο της δημοκρατικής τάξης».

Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, τόνισε ότι «είναι παράδοξο να βλέπεις κάποιους που έχουν πρόβλημα με την λέξη λαός να υποστηρίζουν αυτές τις εκδηλώσεις και να οικτίρουν τους αγανακτισμένους του Συντάγματος» και πρόσθεσε ότι ο κ. Φίλης έχει στοχοποιήθει.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Φίλης φρόντισε να πατήσει έναν κάλο της ΝΔ. Η σχέση της με την αντικυβερνητική συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου δεν είναι επίσημη. Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για μια συγκέντρωση χωρίς χρώματα, χωρίς συνδικάτα και χωρίς κόμματα. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι «η συγκέντρωση στο Σύνταγμα διοργανώνεται από πολίτες, όχι κόμματα» και έχει καταγγείλει πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να ποινικοποιήσει κάθε προσπάθεια διαμαρτυρίας». Τη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου έχουν στηρίξει με δηλώσεις τους τόσο ο Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ.

Τι απάντησε στη ΝΔ ο κ. Φίλης 

«Δεν παραιτούμαι εγώ ούτε η κυβέρνηση» απαντά ουσιαστικά στη ΝΔ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης συνδέοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το κίνημα «Παραιτηθείτε» το οποίο χαρακτηρίζει «ακροδεξιάς κατεύθυνσης».

Ειδικότερα, ερωτώμενος για το αίτημα της ΝΔ να παραιτηθεί ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή μου. Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα ‘‘Παραιτηθείτε’’ είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη».

Εμμένει η ΝΔ δια του Κουμουτσάκου

Την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας ζήτησε πάντως εκ νέου ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας τη νέα δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι «δεν θα κάνει δώρο την παραίτησή του στον κ. Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα με την κάθε της λέξη. Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Τελευταίο κρούσμα οι δηλώσεις Φίλη -για την διαδήλωση στο Σύνταγμα με αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση, που ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής ανοχής. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται να διαδηλώνουν. Γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε την παραίτησή του. Εφόσον ο κ. Φίλης δεν καταλαβαίνει το μεγάλο του ατόπημα οφείλει ο πρωθυπουργός να παρέμβει. Εκτός αν ο κ. Φίλης τον υποκαθιστά όπως έδειξε με την ανακοίνωσή του».

Για την συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «η συγκέντρωση δεν πρέπει να καπελωθεί από κόμματα. Η ΝΔ δεν θα έχει οργανωμένη παρουσία με βουλευτές. Ωστόσο είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη». Πάντως, σημείωσε ότι τώρα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος, που είναι οι δηλώσεις του κ. Φίλη ότι η συγκέντρωση κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Θεώρησε δε δικαιολογημένη τη συγκέντρωση, καθώς όλες οι μετρήσεις δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και με την πρόθεσή της για δημοψήφισμα. «Μόνο η χούντα έκανε δημοψήφισμα για συνταγματικά ζητήματα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε ότι η διαδικασία της αναθεώρησης είναι αυστηρά προσδιορισμένη. Επίσης οι λόγοι για δημοψήφισμα προβλέπονται σαφώς και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται συνταγματικά ζητήματα.

ΠΑΣΟΚ: «Ο καθεστωτισμός δεν θα περάσει»

«Το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δεν τίθεται υπό έγκριση ούτε του κ. Φίλη, ούτε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη. «Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα και η ανοησία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα», τονίζει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

 

Θεοδωράκης: Εχουν θράσος οι Συριζαίοι

«Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος είναι να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους γι’ αυτά που ο ίδιος, έκανε. Σημασία έχει να έχουν το γνώθι σαυτόν. Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα “διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε” και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».

Λοβέρδος: «Εθνικιστική αριστερά»

«Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένας δημοκράτης θα χαρακτήριζε ‘‘εκτροπή’’ μια αντικυβερνητική διαδήλωση… Πρόκειται για εθνικιστική αριστερά τύπου Μαδούρο και Τσάβες», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...