276
Kόσμος έξω από το κτίριο της Τζενεραλιτάτ. Οι διαδηλωτές που αρχικά συγκεντρώθηκαν για το διάγγελμα Πουτζδεμόν, τον καλούν τώρα να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας | REUTERS/Yves Herman

Νέα αιφνιδιαστική ματαίωση του διαγγέλματος Πουτζδεμόν

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 15:30
Kόσμος έξω από το κτίριο της Τζενεραλιτάτ. Οι διαδηλωτές που αρχικά συγκεντρώθηκαν για το διάγγελμα Πουτζδεμόν, τον καλούν τώρα να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας
|REUTERS/Yves Herman

Νέα αιφνιδιαστική ματαίωση του διαγγέλματος Πουτζδεμόν

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 15:30

Με διάλυση της καταλανικής βουλής και προκήρυξη περιφερειακών εκλογών για τις 20 Δεκεμβρίου επιχειρεί ο Κάρλες Πουτζδεμόν να βγει από το αδιέξοδο της αντιπαράθεσης με τη Μαδρίτη. Αυτό τουλάχιστον μετέδιδαν τα τοπικά μέσα λίγο πριν από το διάγγελμα του προέδρου της Καταλονίας, το οποίο όμως τελικά ακυρώθηκε χωρίς να γίνει επισήμως γνωστός ο λόγος.

Τη λύση αυτή είχε προκρίνει και η κυβέρνηση Ραχόι, ως μόνο τρόπο ώστε να μην προχωρήσει στην αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας βάσει του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

«Εάν (ο Κάρλες Πουτζδεμόν) προκηρύξει εκλογές… αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια επιστροφή στη νομιμότητα», είχε δηλώσει πριν από περίπου μία εβδομάδα κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, θέτοντας ως προϋπόθεση τερματισμού της διένεξης και επανεξέτασης του ζητήματος από μηδενική βάση, τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Εν αναμονή του διαγγέλματος από τον καταλανό πρόεδρο, η εφημερίδα La Vanguardia επιβεβαίωσε την Πέμπτη, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Πολλοί ωστόσο ήταν αυτοί που επισήμαιναν για τις ραγδαίες εξελίξεις, ότι για μία ακόμη φορά ο Πουτζδεμόν θα απηύθυνε διάγγελμα στους Καταλανούς όχι για να ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους αλλά για να τους πει κάτι άλλο, στην προκειμένη περίπτωση ότι αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο προβληματισμός που προκάλεσε ο νέος αυτός ελιγμός του καταλανού προέδρου, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται ώστε να τολμήσει επιτέλους να ανακηρύξει επισήμως της ανεξαρτησία της Καταλονίας, οδήγησαν τελικά στην ακύρωση του διαγγέλματος (είχε ανακοινωθεί για τις 15.00 ώρα Ελλάδος). Ο κόσμος όμως παρέμενε συγκεντρωμένος έξω από το κτίριο της Τζενεραλιτάτ (έδρας της καταλανικής κυβέρνησης) ζητώντας πια με τα συνθήματά του να κηρυχθεί επισήμως η ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...