369
Παίκτες της Λάτσιο προθερμαίνονται με φανέλες της Αννας Φρανκ που λένε «όχι» στον αντισημιτισμό | Reuters

Οι Ιταλοί έπαιξαν μπάλα. Και ήταν όλοι Αννα Φρανκ [Εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 14:10
Παίκτες της Λάτσιο προθερμαίνονται με φανέλες της Αννας Φρανκ που λένε «όχι» στον αντισημιτισμό
|Reuters

Οι Ιταλοί έπαιξαν μπάλα. Και ήταν όλοι Αννα Φρανκ [Εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 14:10

Ηταν μια διαφορετική αγωνιστική για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Είχαν προηγηθεί τα αίσχη ορισμένων φανατικών και ακροδεξιών οπαδών της πρωτευουσιάνας Λάτσιο οι οποίοι «φόρεσαν» στην ηρωίδα του Ολοκαυτώματος Αννα Φρανκ, φανέλα της Ρόμα, αλλά και η αντίδραση της ιταλικής Ομοσπονδίας που θέλησε να «ευαισθητοποιήσει» τους οπαδούς όλων ανεξαιρέτως των ομάδων για τις κτηνωδίες του φασισμού.

Οι περισσότεροι λοιπόν που πέρασαν τις θύρες κάθε ιταλικού γηπέδου την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, γνώριζαν ότι λίγο πριν από τη σέντρα θα ακουγόταν από τα μεγάφωνα ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο της εβραιοπούλας που έζησε και πέθανε στην κατοχική Ολλανδία. Ετσι και έγινε…

Επίσης, οι αρχηγοί όλων των ομάδων έδωσαν στα παιδιά που τους συνόδευαν στον αγωνιστικό χώρο ένα υπογεγραμμένο βιβλίο με το «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ».

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα βλέμματα στράφηκαν κατά κύριο λόγο στον αγώνα της Λάτσιο. Βέβαια, η ιταλική ομάδα δεν αγωνιζόταν στην έδρα της. Ετσι, δεν μπορέσαμε να δούμε την αντίδραση των «ultras» που η αλήθεια είναι ότι έχουν παρελθόν στα ρατσιστικά και αντισημιτικά ξεσπάσματα. Σε όλους τους αγώνες, το απόσπασμα από το ημερολόγιο ακούστηκε από τα μεγάφωνα ενώ οι παίκτες των ομάδων έμεναν στο κέντρο σε μία διαφορετική «ενός λεπτού σιγή».

GettyImages-866362326
Οι παίκτες της Μπολόνια και της Λάτσιο ακούν το απόσπασμα από το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ

Οι παίκτες της Λάτσιο πάντως φορούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προθέρμανσης και φανέλες με την φωτογραφία της Αννας Φρανκ και το σύνθημα «Οχι στον αντισημιτισμό». Ηταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν μετά τον χαμό που προκάλεσαν στο ιταλικό ποδόσφαιρο ορισμένοι ανεγκέφαλοι οπαδοί τους.

Εκτός από τις φανέλες και τα βιβλία πάντως, η διοίκηση της Λάτσιο δείχνει αποφασισμένη να «ξεριζώσει» για τα καλά τα ρατσιστικά κύτταρα από το DNA της ομάδας. Η διοίκηση των «Λατσιάλι» ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει επίσκεψη νεαρών οπαδών στο Αουσβιτς ενώ οι ποδοσφαιριστές Φελίπε Άντερσον και Ουάλας, επισκέφτηκαν συναγωγή στη Ρώμη, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πράξεις των οπαδών.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δεν είναι εύκολο να κάνεις χιλιάδες οπαδούς οποιασδήποτε ομάδας, και ειδικά της Λάτσιο, να απαρνηθούν τα ακροδεξιά φρονήματα που έχουν εκφράσει πολλάκις ακόμα και με ναζιστικούς χαιρετισμούς.

https://www.youtube.com/watch?v=RswUyPkmJ2w

Μπορείς βέβαια, με μεγάλη ευκολία, να τους πετάξεις έξω από τα γήπεδα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...