285
Πρόσφυγες στον Εβρο (φωτογραφία αρχείου) | Intime

ΕΛ.ΑΣ για πρόσφυγες στον Εβρο: Ενημερώσαμε τις τουρκικές αρχές ότι βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2022, 16:36
Πρόσφυγες στον Εβρο (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

ΕΛ.ΑΣ για πρόσφυγες στον Εβρο: Ενημερώσαμε τις τουρκικές αρχές ότι βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2022, 16:36

Στο θέμα της τραγικής υπόθεσης των 40 περίπου εγκλωβισμένων προσφύγων σε νησίδα του Εβρου επανέρχεται το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνοντας και πάλι διευκρινίσεις για τις ενέργειές της, ενώ επαναλαμβάνει ότι από την έρευνα προκύπτει πως το σημείο που αναφέρεται στις καταγγελίες είναι εκτός ελληνικής επικράτειας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Στη συνέχεια, η ΕΛ.ΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.

Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχει η σορός ενός πεντάχρονου κοριτσιού, που πέθανε από δάγκωμα σκορπιού και παραμένει άταφη εδώ και λίγες ημέρες, ενώ τραυματισμένη είναι και η εννιάχρονη αδελφή της.

Με ανάρτησή της στο Twitter η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρενέβη το Σάββατο κάνοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές».

Στην ανάρτηση αυτή, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, γράφοντας: «Ανησυχούμε επίσης βαθιά για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από λαθρέμπορους κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό πάντως, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News