435
Από τη συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο αεροδρόμιο της Λάρνακας | X / @letymbiotis

Εκτάκτως στην Κύπρο ο Μπλίνκεν – Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2023, 17:25
Από τη συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο αεροδρόμιο της Λάρνακας
|X / @letymbiotis

Εκτάκτως στην Κύπρο ο Μπλίνκεν – Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2023, 17:25

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης Αντονι Μπλίνκεν στην Κύπρο την Κυριακή, στο πλαίσιο ενός ακόμη ταξιδιού του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών εκτός επίσημου προγράμματος, όπου συναντήθηκε με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα την ίδια ημέρα, η αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Ραμάλα, όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο πρόεδρος της  Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των επαφών του στην ευρύτερη περιοχή.

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης «την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα», όπου η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα, ανέφερε στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αεροσκάφος που μετέφερε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών είχε προσγειωθεί στη Λάρνακα.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας ο κ. Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη στη χώρα, «στο πλαίσιο και των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή».

Σε γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου τονίζονται αναλυτικά τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε εκτάκτως την Κύπρο, στο πλαίσιο επαφών στην περιοχή.

Κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή εξελίσσεται.

Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως προς το θέμα των εκκενώσεων υπηκόων διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, λεπτομερώς η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της εν εξελίξει κρίσης.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που είχαν διακοπεί και για διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προς τον σκοπό αυτό.

Στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος».

Οπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επόμενος σταθμός της περιοδείας Μπλίνκεν για το Μεσαλατολικό είναι η Αγκυρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...