691
Εληξε άδοξα το... εγχείρημα (οπως εξελίχθηκε) του φετινού ντιμπέιτ | INTIMEnews

Πώς ναυάγησε η «επιχείρηση ντιμπέιτ» για τις εκλογές του 2019

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 12:33
Εληξε άδοξα το... εγχείρημα (οπως εξελίχθηκε) του φετινού ντιμπέιτ
|INTIMEnews

Πώς ναυάγησε η «επιχείρηση ντιμπέιτ» για τις εκλογές του 2019

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 12:33

Το πολυσυζητημένο ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές (πλην Χρυσής Αυγής), δεν θα γίνει τελικά.

Οπως έγινε γνωστό, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής δεν υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας, με αποτέλεσμα την οριστική – άνευ συγκλονιστικού απροόπτου- ματαίωσή της.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επανέφερε ως πρόταση την ημερομηνία της 1ης Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα (λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ), η Νέα Δημοκρατία το αποδέχθηκε, αλλά ήταν σειρά του ΚΚΕ να δηλώσει κώλυμα, με αποτέλεσμα η πρόταση να ναυαγήσει.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε ξανά στο ενδεχόμενο τηλεμαχίας μεταξύ μόνον του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη ΝΔ έστω και στην ύστατη στιγμή τις ημερομηνίες που αυτή θέλει. Να συμφωνήσουμε για να γίνει ντιμπέιτ τουλάχιστον μεταξύ των δύο», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διάλογος στη συνεδρίαση: 

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια επικοινωνία με το Μαξίμου (…)

(μερικά λεπτά αργότερα) Ο Πρωθυπουργός δέχεται να ορίσουμε το debate την 1η Ιουλίου, αργά, στις 10 το βράδυ.

Ζούλας (ΝΔ): Εμείς αποδεχόμαστε την 1ηΙουλίου.

Οθωνας (ΚινΑλ): Γιατί δεν το προτείνατε αυτό από την Παρασκευή που γνωρίζατε το πρόγραμμα του καθενός;

Γκιόκας (ΚΚΕ): Αποκλείεται. Εχουμε αλλάξει ήδη δύο φορές την Θεσσαλονίκη κι έχουμε τυπώσει και υλικό.

«Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου», αντέτεινε ο διεθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την άκαρπη συνεδρίαση της διακομματικής, «πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ».

«Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται» διευκρίνισε ο κ. Ζούλας, προσθέτοντας πως «όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση του ομόφωνα προγραμματισμένου ντιμπέιτ για την Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ.Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» σχολίασε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Μανώλης Οθωνας που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.

Αντίδραση Τσίπρα

Στο θέμα επανήλθε -μετά τη δήλωση Αχτσιόγλου– ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με δύο διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter, όπου αρχικά επέκρινε (εκτός από τον κ. Μητσοτάκη) και το Κίνημα Αλλαγής και το Κομμουνιστικό Κόμμα για τη στάση που τήρησαν στη διακομματική.

«Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνοντας την ευθύνη για το ναυάγιο της τηλεμαχίας αποκλειστικά στα τρία κόμματα.

Προς απάντηση του Πρωθυπουργού ο Περισσός εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι’ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ.

Όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι’ αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες.

Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δε θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...