999
| INTIMEnews

Εξεταστική για δημοσκοπήσεις: Ρελάνς ΝΔ με διεύρυνση στην περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 12:42
|INTIMEnews

Εξεταστική για δημοσκοπήσεις: Ρελάνς ΝΔ με διεύρυνση στην περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 12:42

Σε μάχη εντυπώσεων εξελίσσεται το θέμα που άνοιξε (εδώ) ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ –υποβάλλοντας μάλιστα αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής– για την αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει τις έρευνες που βλέπουν εσχάτως το φως της δημοσιότητας και τα ευρήματά τους, που μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής –και αφορμή την παραίτηση του καγκελαρίου Κουρτς στην Αυστρία– η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου, όπως λέει, να ελεγχθούν οι «κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης» της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πρόταση περιλαμβάνει τις λεγόμενες «λίστες Πέτσα» 1 και 2, την εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, τη χρηματοδότηση της Enterprise Greece και της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll.

Θετικά στην πρόταση απάντησαν (εδώ) ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης εξέφρασε την πρόθεση να γίνει αποδεκτή από το κόμμα του η πρόταση «για λόγους αρχής».

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει 86 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 οκτώ, η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής συγκεντρώνει με άνεση τον αριθμό των 120 ψήφων που απαιτούνται από το Σύνταγμα για τη συγκρότησή της.

Στην Κουμουνδούρου είδαν την ευκαιρία για την πρώτη εξεταστική με απόφαση της μειοψηφίας στη Βουλή βάσει του άρθρου 68, παράγραφος 2 (του αναθεωρημένου) Συντάγματος, η οποία θα ερευνήσει πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης. Και το θέμα σηκώθηκε ψηλά από το κόμμα και τον φιλικά προσκείμενο Τύπο, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, που έγραψε στο Twitter:

Στο Μαξίμου ωστόσο φάνηκε πως ήταν προετοιμασμένοι για το «χαρτί» που θα έπαιζε ο κ. Τσίπρας και με την «υπόσχεση» ότι «θα δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει» και την αιχμή ότι «άλλοι θα πρέπει να ανησυχούν για μια τέτοια συζήτηση», η ρελάνς ήρθε με διεύρυνση της διερευνώμενης περιόδου και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν: ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή», είχε σχολιάσει δηκτικά ήδη από τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Με τη διεύρυνση της πρότασης της Κουμουνδούρου και για την περίοδο 2015-2019, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, «θα μπουν μέσα και όσα έγιναν για την χειραγώγηση των ΜΜΕ, το στήσιμο καναλιών και εφημερίδων για να στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΙΝΑΛ

«Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής και ως ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά και αταλάντευτα, πάντα ήμασταν υπέρ της διερεύνησης κάθε σκιάς στο δημόσιο βίο. Διαφάνεια παντού, για τους πάντες και για τα πάντα. Χωρίς κανέναν αποκλεισμό, ούτε όταν επρόκειτο και για δικά μας στελέχη και για πεπραγμένα στελεχών των δικών μας κυβερνήσεων», δήλωσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς ως προς τη διάθεση μας για διαφάνεια παντού, θα ήταν χρήσιμο αυτά να τα διερευνήσουμε όχι για τα τελευταία 2,5 χρόνια μόνο αλλά και για τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχουν και για την περίοδο εκείνη πολλά θέματα που πρέπει να δούμε και θέματα δημοσκοπήσεων. Να σας θυμίζω ότι ελάχιστες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά 10 και περισσότερες μονάδες, όταν το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αντίστροφο. Έλεγχος λοιπόν για τα πάντα και τους πάντες από το 2015 και μετά».

«Γελάνε και τα βοσκοτόπια»

«Η δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τη μειοψηφία είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την τελευταία αναθεώρηση του άρθρου 68. Συνεπώς, βλέπουμε στην πράξη ότι σεβόμαστε τη μειοψηφία και της δίνουμε δικαιώματα», παρατήρησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας πως η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής «είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και τις ημέρες της τετραετίας 2015-2019».

«Ποιος δεν θυμάται, άραγε, τις μετρήσεις από εταιρείες που ξεφύτρωναν από το πουθενά και δημοσιεύονταν σε φίλα προσκείμενη εφημερίδα στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφάνιζαν τη διαφορά, λίγο πριν τις εκλογές, στις δύο και δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες;

»Ποιος δεν θυμάται την προσπάθεια που κάνατε, προκειμένου να χειραγωγήσετε τον διαγωνισμό με τις άδειες των μέσων μαζικής ενημέρωσης;

»Ποιος δεν θυμάται όσα αποκαλύφθηκαν πρόσφατα για τις υπόγειες διαδρομές χρηματοδότησης, προκειμένου να εκδοθεί η εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη;» ήταν μερικές μόνο από τις επισημάνσεις στις οποίες προέβη στο σχόλιό του ο κ. Θεοχάρης για να καταλήξει:

«Αν συσταθεί αυτή η επιτροπή, θα είναι, λοιπόν, μια πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία για να τα θυμηθούμε όλα αυτά. Διότι, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γελάνε και τα βοσκοτόπια με τα ζητήματα που θέτετε».

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η διεύρυνση

«Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία. Γιατί άραγε; Υπήρχε λίστα Πέτσα πριν το 2019; Και αν υπήρχε, γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν σύστησε εξεταστική, αφού έχει τη πλειοψηφία ο κ. Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε με περισσή αφέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς φυσικά να κάνει οιαδήποτε αναφορά σε εταιρείες όπως οι «αλησμόνητες» VOX POP και η Bridging Europe που πριν από τις εκλογές του 2019 προσπαθούσαν να «περάσουν» ότι η διαφορά είναι μικρή και το «παιχνίδι παίζεται».

»Καλοδεχούμενη κάθε διερεύνηση. Ας ψηφίσουν, λοιπόν, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτός των βουλευτών της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Και ας αποφασίσει η Επιτροπή που θα συσταθεί να διερευνήσει τυχόν χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κος Μητσοτάκης για τα δικά του πεπραγμένα;», καταλήγει στη νέα του ανακοίνωση την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...