461
Ο Κουρτς αποχωρεί αφού έχει ανακοινώσει την παραίτησή του | REUTERS/LISI NIESNER

Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 21:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/10/2021, 23:35
Ο Κουρτς αποχωρεί αφού έχει ανακοινώσει την παραίτησή του
|REUTERS/LISI NIESNER

Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 21:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/10/2021, 23:35

Σε ηλικία 35 ετών ο Σεμπάστιαν Κουρτς πρόλαβε και να γίνει καγκελάριος της Αυστρίας και να εγκαταλείψει ατιμασμένος το αξίωμα. Το βράδυ του Σαββάτου, κάνοντας μια μικρή δήλωση από την έδρα της καγκελαρίας στη Βιέννη, ανακοίνωσε ότι παραιτείται, καθώς τέθηκε υπό έρευνα ως ύποπτος για το αδίκημα της διαφθοράς.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών αφορά τη χειραγώγηση των ΜΜΕ: κρατικά κονδύλια που το 2016 διοχετεύτηκαν προς εφημερίδες και περιοδικά προκειμένου να εξασφαλιστεί ευνοϊκή κάλυψη —με τις ανάλογες δημοσκοπήσεις— για τον φιλόδοξο τότε νεαρό υπουργό Εξωτερικών.

Τα γραφεία του καγκελαρίου δέχτηκαν την επίσκεψη των διωκτικών αρχών, καθώς σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εισαγγελία δηλώνει ότι διαθέτει στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι μεταξύ του 2016 και του 2018 στενοί συνεργάτες του Κουρτς συνέβαλαν ώστε να  χρησιμοποιηθούν πόροι του υπουργείου Οικονομικών «αποκλειστικά για το παραταξιακό πολιτικό συμφέρον.»

Επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών εκείνο το διάστημα ήταν κομματικός φίλος του Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Τα χρήματα διατέθηκαν, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις και εγκωμιαστικά για τον Κουρτς άρθρα στον Τύπο με αντάλλαγμα την αγορά διαφημιστικού χώρου. Το συνολικό ποσόν φαίνεται να ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ.

Ο Κουρτς, ο οποίος έως τώρα επέμενε ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι κατασκευασμένες, γνωστοποίησε σε ανακοίνωση που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης το Σάββατο ότι προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έναν διπλωμάτη καριέρας, ως διάδοχό του. Σκοπεύει δε, να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο.

«Θα ήταν ανεύθυνο να συρόμαστε σε μήνες χάους ή αδιεξόδου», δήλωσε έπειτα από την καγκελαρία, εξηγώντας ότι αποσύρεται για να υπάρχει «σταθερότητα» στη χώρα απορρίπτοντας παράλληλα «ψευδείς κατηγορίες».

«Θέλω να παραχωρήσω τη θέση μου για να αποτρέψω το χάος», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι πρότεινε το όνομα του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για να τον διαδεχθεί.

Ο Κουρτς, που έγινε μέλος της κυβέρνησης πριν από 10 χρόνια και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε καγκελάριος τον Δεκέμβριο του 2017. Η ειρωνεία είναι ότι η κυβερνητική συμμαχία του με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) είχε άδοξο τέλος λόγω σκανδάλου διαφθοράς, το οποίο ξέσπασε τον Μάιο του 2019, το λεγόμενο Ibizagate. Τότε ο ηγέτης του FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, είχε συλληφθεί από κρυφή κάμερα να διαπραγματεύεται με πλούσια ρωσίδα κληρονόμο την εκχώρηση μεγάλων δημοσίων έργων, με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του. Τότε ο Κουρτς έλεγε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να συγκυβερνά «με μέλος της κυβέρνησης που τελεί υπό αστυνομική έρευνα». Επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2020, αυτήν τη φορά με τους Πράσινους στο πλευρό του.

Παρά τις διαψεύσεις του Κουρτς και την επίκληση του τεκμηρίου της αθωότητας, οι Πράσινοι πραγματοποίησαν την Παρασκευή συνομιλίες με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης και έτσι προγραμματίστηκε για την Τρίτη έκτακτη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής Βουλής ώστε να κατατεθεί πρότασης μομφής σε βάρος του καγκελαρίου. Ο Κουρτς τους πρόλαβε και παραιτήθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...