292
Ο χάρτης με τον νέο σεισμό που σημειώθηκε νοτιοανατολικά της Κρήτης | ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Αισθητός ακόμα και στην Αίγυπτο ο μεγάλος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 12:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/10/2021, 16:33
Ο χάρτης με τον νέο σεισμό που σημειώθηκε νοτιοανατολικά της Κρήτης
|ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Αισθητός ακόμα και στην Αίγυπτο ο μεγάλος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 12:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/10/2021, 16:33

Δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου, η Κρήτη δοκιμάστηκε από μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία αυτή τη φορά ευτυχώς σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά του νησιού.

Πολλοί κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, καθώς οι εφιαλτικές στιγμές της 27ης Σεπτεμβρίου είναι ακόμα νωπές στη μνήμη των πολιτών.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση ενός μικρού ναού στον Ξηρόκαμπο Σητείας, όπου σημειώθηκαν και ζημιές σε καταστήματα. Συγκεκριμένα, ο ναός του Αγίου Νικολάου στη θέση Φαρμακοκέφαλο, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου κατέρρευσε από τη δόνηση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Ο σεισμός, που είχε μεγάλη διάρκεια, σημειώθηκε στις 12:24 και σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του ήταν 23 χλμ. ανατολικά της Ζάκρου, 122 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου.

Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 8,5 χλμ.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε μια τεράστια περιοχή από την Κρήτη ως την Κάρπαθο και τη Ρόδο, και έως την Κύπρο και την Αίγυπτο! Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εξέδωσε, προληπτικά, προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι ο σεισμός δεν έχει σχέση με αυτόν που προκάλεσε τις καταστροφές στο Αρκαλοχώρι στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στη σεισμική δραστηριότητα του «τόξου» που περνάει κάτω από την Κρήτη.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία.

Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος θεωρεί «πιθανό» έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Λίγο μετά, στις 12:32, έγινε νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...