509
Η Γκρέτα ανάμεσα σε άλλους μαθητές έξω από το κτίριο του ΟΗΕ | Reuters

Εκατοντάδες μαθητές μαζί με τη Γκρέτα έξω από το κτίριο του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 21:34
Η Γκρέτα ανάμεσα σε άλλους μαθητές έξω από το κτίριο του ΟΗΕ
|Reuters

Εκατοντάδες μαθητές μαζί με τη Γκρέτα έξω από το κτίριο του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 21:34

Η σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ ενώθηκε την Παρασκευή με εκατοντάδες αμερικανούς εφήβους που διαμαρτύρονταν έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ζητώντας από τους ενήλικες να ενεργήσουν σύντομα και δραστικά ως προς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι νεαροί διαδηλωτές – πολλοί που δήλωσαν ότι κατέβηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους, έχοντας εμπνευστεί από την 16χρονη Γκρέτα – συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στις 11 το πρωί ώρα ΗΠΑ (18.00 ώρα Ελλάδος)

Κρατώντας πλακάτ με μηνύματα όπως, «ενωμένοι πίσω από την επιστήμη» και «δράστε τώρα ή θα το κάνουμε εμείς», παιδιά και νέοι από τη Νέα Υόρκη και τις κοντινές πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια και το Νιου Τζέρσι συγκεντρώθηκαν στο πάρκο μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ.

Εκεί ήταν και η Τούνμπεργκ που, με την σειρά της, κρατούσε το πλακάτ με το χαρακτηριστικό της σύνθημα “skolstrejk för klimatet” (σχολική απεργία για το κλίμα).

Η 16χρονη παρακολούθησε ομιλίες πολλών εφήβων και τραγούδησε μαζί τους συνθήματα που έλεγαν «να αλλάξει το σύστημα, όχι το κλίμα» και «μην μας κοιτάτε απλά, αλλά συμμετέχετε στον αγώνα μας».

 

Οι έφηβοι διαδηλωτές έξω από την έδρα του ΟΗΕ. Καθισμένη στο μέσο, κάτω ακριβώς από τους ορθίους, με το αμάνικο πορτοκαλί μπλουζάκι, διακρίνεται η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Τούνμπεργκ έφτασε στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) και με το που πάτησε το πόδι της στη στεριά, ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «ακούσει την επιστήμη» και από την ανθρωπότητα «να σταματήσει να καταστρέφει τη φύση».

Η 16χρονη υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως κάνει εδώ και ένα χρόνο, σε τέτοιο σημείο που έχει φτάσει να γίνει σταρ για εκατοντάδες χιλιάδες νέους οι οποίοι κάθε Παρασκευή απέχουν από τα μαθήματά τους και πραγματοποιούν κινητοποιήσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι τρελό ότι μία 16χρονη χρειάστηκε να διασχίσει τον Ατλαντικό για να τραβήξει την προσοχή στην κλιματική κρίση. Φυσικά είναι κάτι που δεν θα ήθελα να κάνει οποιοσδήποτε», τόνισε η Τούνμπεργκ.

«Η κρίση του κλίματος είναι μια παγκόσμια κρίση, η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να δράσουμε, διαφορετικά ίσως να είναι πολύ αργά. Ας μην περιμένουμε, ας δράσουμε τώρα!».

Όταν τη ρώτησαν ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον Τραμπ, ο οποίος έχει αμφισβητήσει ανοικτά την κλιματική αλλαγή και ο οποίος θα συμμετάσχει όπως και εκείνη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, η νεαρή ακτιβίστρια δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη.

«Το μήνυμά μου προς εκείνον είναι “Ακούστε την επιστήμη!”. Όμως είναι προφανές ότι δεν το κάνει (…) Αν κανείς δεν έχει καταφέρει να τον πείσει για την έκτακτη ανάγκη που αποτελεί η κλιματική κρίση, γιατί να τα καταφέρω εγώ;», διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήμαρχος της Νέας Υόρκης, χαιρέτισε τη δράση της Τούνμπεργκ.

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έδειξε περισσότερο ηγετικό πνεύμα αναφορικά με το κλίμα διασχίζοντας έναν ωκεανό από όλη την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε σε tweet του λίγο μετά την άφιξη της νεαρής Σουηδής στο Μανχάταν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...