540
Οταν ο αστυνομικός «τραβάει πιστόλι» στη διαδήλωση, κάπου κοντά ζεσταίνουν τις μηχανές του τα τανκς | REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: οι 80 ημέρες τής οργής και η επίφοβη συνέχεια

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 17:32
Οταν ο αστυνομικός «τραβάει πιστόλι» στη διαδήλωση, κάπου κοντά ζεσταίνουν τις μηχανές του τα τανκς
|REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: οι 80 ημέρες τής οργής και η επίφοβη συνέχεια

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 17:32

Η εφετινή εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ συμπλήρωσε κιόλας 80 ημέρες – 80 οργισμένες ημέρες. Αν και για την αποτίμηση των γεγονότων είναι μάλλον νωρίς, καθώς τα πράγματα εξελίσσονται και εκκρεμεί η «αποφασιστική απάντηση» της κινεζικής ηγεσίας, μπορούμε να πούμε ότι το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ήδη ξεπέρασε σε διάρκεια χρόνου την εξέγερση του 2014 – τότε είχε ονομαστεί «το κίνημα με τις ομπρέλες» και είχε διαρκέσει 79 ημέρες.

Οι «ομπρέλες», κίνημα κατά βάση εφήβων διαδηλωτών, έκαναν τον κύκλο τους στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από καταστολή συμβατική (δακρυγόνα και κλομπ). Εφέτος τα πράγματα έχουν λάβει άλλη διάσταση. Οι διαμαρτυρόμενοι φαίνονται ακμαιότεροι, χαλκέντεροι, βιαιότεροι, αλλά και το Πεκίνο δεν κρύβει την επιθυμία του να επιβάλει την τάξη με δυναμισμό – ίσως και ασύμμετρο. Υπάρχει μία ανησυχητική ημερομηνία γράφει η Corriere della Sera: η 1η Οκτωβρίου, «ημέρα της Δημοκρατίας» στην Κίνα. Ο Σι Τζινπίνγκ οπωσδήποτε θα επιδιώξει να εορτασθεί η εθνική γιορτή χωρίς αμφισβήτηση της κομμουνιστικής ηγεσίας, δεν θα επιτρέψει την αποχαλίνωση στο Χονγκ Κονγκ.

Ειρηνικοί διαδηλωτές πνίγονται στα δακρυγόνα | REUTERS/Tyrone Siu

Οι Ιταλοί εκτιμούν ότι ο Σι έχει κατά νου τον τρόπο που κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση, συνεπώς τον κρίνουν ικανό για κατασταλτικές βιαιότητες. Δεν αποκλείουν όμως και την περίπτωση ο πούρος καπιταλιστικός νους των σημερινών «κομμουνιστών» του ΚΚΚ να λογαριάσει τις συνέπειες από την κατάρρευση του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που θα πλήξουν τις κινεζικές εξαγωγές και τη συνεπαγόμενη απομόνωση της χώρας. Ετσι ίσως κάνουν πίσω και δεν θα φθάσουμε στο σημείο μιας νέας Τιενανμέν.

Το λεγόμενο «μπλακ μπλοκ», στην κινεζική εκδοχή του | REUTERS/Thomas Peter

Προς το παρόν η τοπική αστυνομία «ξεστοκάρισε» τα δακρυγόνα της και τις σφαίρες από καουτσούκ, έσπασε κάμποσα κεφάλια, δούλεψε τις μάνικες. Αλλά ορισμένοι από τους διαδηλωτές αγρίεψαν περισσότερο. Και άλλοι, πάλι, φοβήθηκαν. Ακόμη και αστυνομικοί φοβήθηκαν και «τράβηξαν πιστόλι» για να ρίξουν στο πλήθος…

Μαζικές ήταν και οι διαδηλώσεις του «κινήματος με τις ομπρέλες» του 2014, που διήρκεσαν 79 ημέρες | Wikipedia

Ακόμη, στο μικρό αφιέρωμά της, η ιταλική εφημερίδα κάνει μία ιστορική αναδρομή εκθειάζοντας τον ρόλο της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ντενγκ Σιάοπινγκ στην κινεζο-βρετανική συμφωνία για το ιδιότυπο καθεστώς του Χονγκ Κονγκ. Θυμίζει το προ 35ετίας σύνθημα «μία χώρα, δύο συστήματα», γράφοντας ότι «πιθανότατα ο Ντενγκ είχε κατά νου ότι στο πέρασμα του χρόνου ο κινεζικός σοσιαλισμός θα είχε γίνει πιο φιλελεύθερος και λιγότερο αυταρχικός». Πάντως «τώρα κυβερνά ο Σι».

Και ο Σι παρατηρεί προσεχτικά τα διαδραματιζόμενα στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την εξέγερση, χαρακτηρίζει τις συμφωνίες με τους Βρετανούς «αναχρονιστικό λείψανο» και τους διαδηλωτές «σχεδόν τρομοκράτες» (όταν κατέλαβαν το αεροδρόμιο και το κοινοβούλιο).

Ναι, τώρα κυβερνά ο Σι.

Μία ανησυχητική «κίνηση ρουτίνας»
29 Αυγούστου: στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ σε «προγραμματισμένη αλλαγή φρουράς» | Xinhua via REUTERS

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 29 Αυγούστου στρατιωτικές δυνάμεις (μηχανοκίνητα αλλά και πεζοπόρα τμήματα) εμφανίστηκαν στο έδαφος του Χονγκ Κονγκ και προκάλεσαν ανησυχία στους ντόπιους.

Οι κινεζικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για «προγραμματισμένη εναλλαγή των στρατευμάτων», μια ρουτίνα δηλαδή, αλλά στην πόλη αυξήθηκε ο φόβος ότι επίκειται καταστολή αλά Τιενανμέν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...