150
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: «πισώπλατη μαχαιριά» | REUTERS/Costas Baltas

Διπλωματικά αντίποινα από τη Γαλλία – ανακαλεί τους πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 23:23
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: «πισώπλατη μαχαιριά»
|REUTERS/Costas Baltas

Διπλωματικά αντίποινα από τη Γαλλία – ανακαλεί τους πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 23:23

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία για διαβουλεύσεις, έπειτα από τις ανακοινώσεις της συμμαχίας AUKUS.

Παράπλευρη απώλεια της συμφωνίας ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας ήταν η ακύρωση ενός μεγάλου συμβολαίου για την κατασκευή γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων για την Αυστραλία, η οποία τελικά επέλεξε πυρηνικά υποβρύχια από τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ.

Αυτό ακριβώς τόνισε και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε δηλώσεις του. Χαρακτήρισε  «εξαιρετικής σοβαρότητας» την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας.

«Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Μετά τις αρχικές ανακοινώσεις η αιφνιδιασμένη γαλλική διπλωματία είχε μιλήσει ακόμη πιο ανοιχτά για «πισώπλατη μαχαιριά» από δύο στενούς συμμάχους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...