431
Προβάδισμα Μητσοτάκη με 8,4 μονάδες έναντι του Τσίπρα | SOOC

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 6,4 μονάδων για τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 21:49
Προβάδισμα Μητσοτάκη με 8,4 μονάδες έναντι του Τσίπρα
|SOOC

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 6,4 μονάδων για τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 21:49

Με 6,4 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για λογαριασμό του OPEN. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης, η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων «άνοιξε» σε σχέση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου, κατά την οποία το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανερχόταν στις 5,7 μονάδες.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • ΝΔ: 32,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 26,3%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,4%
  • ΚΚΕ: 5,4%
  • Ελληνική Λύση: 4,8%
  • ΜέΡΑ25: 3,1%

Εκτός Βουλής μένει το κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιάρη, το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 2,7%.

Παρεμπιπτόντως, 6 στους 10 πολίτες δήλωσαν ότι συμφωνούν με την απαγόρευση της καθόδου του κόμματος του καταδικασθέντος για τη δράση του στη Χρυσή Αυγή.

Tο 63% συμφωνεί με την τροπολογία για την απαγόρευση

Σχετικά με το πρόσωπο που θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο για Πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε ποσοστό 38,8%, ο Αλέξης Τσίπρας 30,4%, ενώ το 25% επέλεξε «Κανένας».

Εξάλλου, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 88,6% ότι θα ψηφίσουν με κριτήριο το θέμα της ακρίβειας, το 82,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 75,3% με κριτήριο τα θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, το 73,3% με κριτήριο τα Ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων και το 51,3% με κριτήριο το θέμα των υποκλοπών.

Παράλληλα, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 45,2% δήλωσαν ότι έχουν αρνητική εικόνα για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ενώ το 31,6% έχουν θετική εικόνα.

Η παραπάνω δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 23 – 24 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.000 πολιτών.

Και έκτη δημοσκόπηση

Την Πέμπτη παρουσιάστηκε ακόμα μία έρευνα κοινής γνώμης, της Prorata, για λογαριασμό του Attica TV.

Και αυτό το γκάλοπ διενεργήθηκε τον πρώτο μήνα του 2023 (19 – 23 Ιανουαρίου), σε δείγμα 1.018 πολιτών, με τους ερωτηθέντες να δίνουν απαντήσεις σε ό,τι αφορά τους βασικούς πολιτικούς δείκτες, οι οποίες συμβαδίζουν με την ήδη γνωστή δημοσκοπική εικόνα για τα κόμματα.

Κατά την Prorata, συγκεκριμένα, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στις 5 μονάδες τον Ιανουάριο (31% – 26%). Μικρή πτώση κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ (9%).

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα οι δημοσκοπήσεις της RASS, της Pusle και της GPO, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε παρουσιαστεί η σφυγμομέτρηση της Alco.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...