1017
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39,3%, έναντι 31,3% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» επιλέγει το 23,6% των ερωτηθέντων | SOOC

MRB: Στο 5,4% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – «πονάει» η ακρίβεια

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 13:12
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39,3%, έναντι 31,3% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» επιλέγει το 23,6% των ερωτηθέντων
|SOOC

MRB: Στο 5,4% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – «πονάει» η ακρίβεια

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 13:12

H τσέπη του πολίτη αναδεικνύεται πάλι, όπως συμβαίνει άλλωστε στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις, ως ρυθμιστής των εκλογών, καθώς όπως προκύπτει και από τα ευρήματα στις τάσεις της MRB για το χρονικό διάστημα από 1 έως 9 Δεκεμβρίου, η συντριπτική πλειονότητα –ποσοστό 68,8%–, στο ερώτημα «τι θα καθορίσει την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», απαντά «η αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Ομοίως, σε ποσοστά άνω του 70%, οι πολίτες απαντούν ότι «ανταποκρίνονται με μεγάλη δυσκολία/μόλις που καταφέρουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές/οικογενειακές οικονομικές τους υποχρεώσεις», κρίνουν ανεπαρκείς παρεμβάσεις όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ εκτιμούν ότι πλέον έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο της ακρίβειας και έχουμε σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.

Η πίεση αυτή από την αύξηση του κόστους ζωής αποτυπώνεται και στα στοιχεία των τάσεων της MRB για την πρόθεση ψήφου, όπου η διαφορά που εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υποχωρεί κάτω από το 6%.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται στο 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1% (διαφορά 5,4%).

Επονται ΠΑΣΟΚ με 11,3%, ΚΚΕ με 5,1%, Ελληνική Λύση στο 4,5% και ΜέΡΑ25 στο 2,9%, Ελληνες-Εθνικό Κόμμα 2,7%, Πατριωτική Ενωση 1,1% και Εθνική Δημιουργία 1%. «Αλλο Κόμμα» δηλώνει το 4,8% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 15% και αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα – Δεν απαντώ» 9,9% και «Λευκό – Ακυρο – Αποχή» 5,1%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3% και η μεταξύ τους διαφορά στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 11,9% και ακολουθούν ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜέΡΑ25 οριακά εντός Βουλής, και οι  Ελληνες – Εθνικο Κόμμα εκτός με 2,8%.


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποσοστό 39,3%, έναντι 31,3% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» επιλέγει το 23,6% των ερωτηθέντων.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 45,2 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14%. Ακολουθούν «Αλλο κόμμα» με ποσοστό 7,9% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,6%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,5 % απαντά η ΝΔ, το 30,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 25,7% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41,6 % απαντά ΝΔ και το 38% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά την ικανότητα διακυβέρνησης, ήτοι «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου», οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Αντίστοιχα, η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Και η  δημοτικότητα των μελών της κυβέρνησης:

Σύμφωνα με τους πολίτες, τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Πληθωρισμός/Ακρίβεια με 58,6%Υγεία/Περίθαλψη με 41,9%Ανεργία με 34,9%.

Οι λέξεις «Οργή» και «Φόβος» με ποσοστό 46,8% εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν οι «Παραίτηση/Απογοήτευση» με 35,5% και η «Ελπίδα» με 26,6%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 61,2% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 11% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 61,6% απαντά «Πολύ κακή – Κακή» και το 9,2% απαντά «Πολύ καλή – Καλή».

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 52,1% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Ακρίβεια – Οικογενειακό εισόδημα – Καλάθι νοικοκυριού

Οπως προαναφέρθηκε, το 72,3% των ερωτηθέντων απαντά «ανταποκρίνομαι με μεγάλη δυσκολία/μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ στις βασικές προσωπικές/οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις».

Αντίστοιχα, ποσοστό 73,3% απαντά ότι έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο της ακρίβειας και έχουμε πλέον σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.

Οσο για τον βαθμό αποτελεσματικότητας του «καλαθιού του νοικοκυριού» στη συγκράτηση των τιμών, το 72,9% απαντά «όχι και τόσο αποτελεσματικό/καθόλου αποτελεσματικό».

Στο ερώτημα «πόσο σοβαρό είναι το θέμα των υποκλοπών», το 77,5% απαντά «πολύ σοβαρό/αρκετά σοβαρό»

Στο ερώτημα ποια είναι τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το 68,8% απαντά «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των τιμών», το 42,3% «η ενίσχυση του εθνικού δημόσιου συστήματος υγείας» και το 40,8% «η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Στο ερώτημα, τέλος, πόσο σοβαρό είναι το θέμα των παρακολουθήσεων, τo 77,5% των ερωτηθέντων το κρίνει «Πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό», έναντι 17,4% που δηλώνει πως είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα ευρήματα των τάσεων της MRB

«Η ΝΔ κρατά ένα σταθερό και μεγάλο προβάδισμα, ο Πρωθυπουργός έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του κ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Αξιολογούμε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, πάντα τα μελετάμε. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί η άποψη της κοινής γνώμης παραμένει σταθερή και η ΝΔ διατηρεί το ευρύ προβάδισμα. Προχωράμε με υλοποίηση του προγράμματός μας προς τις εκλογές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την ευρήματα της MRB.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...