408
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφωνεί το διάγγελμα για το πάγωμα των ταξιδιών | Doug Mills/Pool via REUTERS

Διάγγελμα Τραμπ: Αναστέλλονται για 30 ημέρες όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 07:32
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφωνεί το διάγγελμα για το πάγωμα των ταξιδιών
|Doug Mills/Pool via REUTERS

Διάγγελμα Τραμπ: Αναστέλλονται για 30 ημέρες όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 07:32

Δραστικά μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του θα αναστείλει όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή.

Η απαγόρευση αφορά τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν αφορούν τη Βρετανία που είναι εκτός Σένγκεν.

Επιπλέον, οι περιορισμοί δεν αφορούν την Ιρλανδία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία που είναι μέλη της ΕΕ αλλά όχι της Ζώνης Σένγκεν. Αντίθετα, αφορούν την Ισλανδία, την Ελβετία και τη Νορβηγία που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε προεδρικό διάταγμα διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση ισχύει για κάθε άτομο που βρισκόταν στη ζώνη Σένγκεν 14 ημέρες πριν από την άφιξή του στις ΗΠΑ.

Η απόφαση αιφνιδίασε την Ευρώπη, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος ούτε ενημέρωσε ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν κάνει την ανακοίνωση, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη που μίλησε στο Reuters.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις.

Ακόμη, τόνισε ο Τραμπ, η προσωρινή απαγόρευση θα ισχύσει επίσης για εμπορεύματα και άλλα φορτία. Ωστόσο λίγο αργότερα ανακάλεσε μέσω Twitter τη συγκεκριμένη απαγόρευση, διευκρινίζοντας ότι αφορά ανθρώπους και όχι αγαθά.

Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο τη μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, όπως και διάφορα μέτρα για την προσφορά αρωγής προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (κανονικά είναι στις 15 Απριλίου) και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισ. δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία».

Η προεδρία ανακοίνωσε ακόμη πως ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ στο Κολοράντο και τη Νεβάδα.

Σημειώνεται ότι με την τελευταία καταμέτρηση στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 38 θύματα και 1.135 κρούσματα της Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News