577
Μιλάνο, 11 Μαρτίου. Μέσα στην πανεθνική καραντίνα, ουρές στα σουπερμάρκετ σχηματίζουν οι Ιταλοί φορώντας προστατευτικές μάσκες | REUTERS / Flavio Lo Scalzo

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα της Ευρώπης είναι στην Ιταλία: 12.462 την Τετάρτη!

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 21:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/03/20 23:22
Μιλάνο, 11 Μαρτίου. Μέσα στην πανεθνική καραντίνα, ουρές στα σουπερμάρκετ σχηματίζουν οι Ιταλοί φορώντας προστατευτικές μάσκες
|REUTERS / Flavio Lo Scalzo

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα της Ευρώπης είναι στην Ιταλία: 12.462 την Τετάρτη!

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 21:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/03/20 23:22

Με τα στοιχεία της επέλασης του κορονοϊού στη Ιταλία μετρημένα στη ζυγαριά, δεν σου αναπτερώνεται το ηθικό, κακά τα ψέματα.

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι 1.045 Ιταλοί θεραπεύτηκαν από την κινεζική ίωση και τις επιπλοκές της, δηλαδή 41 περισσότεροι συγκριτικά με την περασμένη Τρίτη, ωστόσο μέσα σε μία ημέρα νόσησαν άλλα 2.076 άτομα.

Οι πεθαμένοι από την αρρώστια είναι 827 άτομα (196 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο). Οι ασθενείς είναι 10.590, ενώ συνολικά τα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας έφθασαν τα 12.462 (σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται τόσο οι αναρρώσαντες όσο και οι αποβιώσαντες).

  • Το μέγεθος της κρίσης που βιώνει ο ιταλικός λαός γίνεται αντιληπτό με τη συγκριτική ανάγνωση των στοιχείων: 12.462 είναι τα κρούσματα επί ιταλικού εδάφους, ενώ 22.307 είναι τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη. Περισσότερα, λοιπόν, από τα μισά είναι στην Ιταλία.
  • 827 είναι οι πεθαμένοι στην Ιταλία, 930 συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για τραγωδία.

Μέσα στην έξαρση της επιδημίας (και, από το απόγευμα της Τετάρτης, πανδημίας πια) το ιταλικό κράτος απευθύνεται στους πολίτες με στόχο να περιορίσει τις κινήσεις τους μόνο στους συγκριτικά ασφαλέστερους χώρους των οικιών.

Ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Αντζελο Μπορέλι δήλωσε κατηγορηματικά ότι «έξω κυκλοφορούμε μόνο αν παραστεί ανάγκη», προσθέτοντας ότι «ακόμη και οι πεζοί πρέπει να φέρουν αυτοπιστοποίηση», δηλαδή κάθε διαβάτης είναι υποχρεωμένος να αιτιολογεί την έξοδό του.

«Η συμβουλή της Πολιτικής Προστασίας είναι πάντα η ίδια, βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για κάτι απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο» είπε ο Μπορέλι σε συνέντευξη Τύπου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, από πλευράς του, δήλωσε ότι διετέθη ήδη ένα κεφάλαιο το οποίο με αργή αποδέσμευση θα καλύψει όλες τις ανάγκες μέσα στις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Αναφορικά με την αντιμετώπιση του θέματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο Κόντε είπε ότι η κυβέρνησή του είναι ικανοποιημένη.

Το διάταγμα για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα εξαιτίας του κορονοϊού θα ισχύσει από την ερχόμενη Παρασκευή και βασικός στόχος του είναι η ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών που προσφέρουν «με ηρωισμό οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό» στους αρρώστους, όπως λέει η ιταλική κυβέρνηση.

Ακόμη σκληρότερα μέτρα ανακοίνωσε ο Κόντε: Κλείνουν όλα τα μαγαζιά

Η Ιταλία υιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για τον κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουσέπε Κόντε ανακοίνωσε απόψε ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρ, κομμωτήρια σε όλη την Ιταλία.

Επίσης, λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα ο ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...