483
Ο Νίκος Δένδιας στο γραφείο του στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Δένδιας: Ζητούμε κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2020, 10:21
Ο Νίκος Δένδιας στο γραφείο του στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Δένδιας: Ζητούμε κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2020, 10:21

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα γυρνώντας την πλάτη στη διεθνή κοινότητα», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας του της χώρας» και πρόσθεσε ότι ο τούρκος πρόεδρος «γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της».

Τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Δένδιας. «Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Επίσης, τη Δευτέρα, ο υπουργός θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

«Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας», τόνισε.

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Οπως εξήγησε ο κ. Δένδιας «ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό και όχι παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα».

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα», είπε ο υπουργός για την επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία.

«Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της», προσέθεσε. «Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου».

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η  Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει (την τουρκική προκλητικότητα), γιατί αλλιώς δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

Ερωτηθείς για τη θέση της Ελλάδας σε περίπτωση που ο Ερντογάν εμφανίσει πλοία νοτίως της Καρπάθου ή κοντά στην Κρήτη, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις και δεν πρόκειται να μείνει αδρανής. «Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι εμείς δεν πρόκειται να παραμένουμε αδρανείς. Εχουμε συνταγματική υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων μας. Θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ανέδειξε πως αυτό που έχει πάντα τεράστια σημασία είναι η εθνική ομοψυχία και ενότητα. «Είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε προς το εξωτερικό, η ενότητά μας στο εσωτερικό. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε στα εθνικά θέματα να ομονοούμε και να είμαστε ενωμένοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...