516
Ο υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης | Youtube

Δένδιας μετά τη συνάντηση με Χαφτάρ: Στη σύνοδο για τη Λιβύη η Γερμανία οφείλει να επιβάλει την κοινή θέση της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 13:27
Ο υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης
|Youtube

Δένδιας μετά τη συνάντηση με Χαφτάρ: Στη σύνοδο για τη Λιβύη η Γερμανία οφείλει να επιβάλει την κοινή θέση της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 13:27

Μηνύματα για την σημερινή κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για την επόμενη ημέρα στη βορειοαφρικανική χώρα, αφού θα έχει επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, περιελάμβαναν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον στρατάρχη Χαφτάρ, τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης που έχει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύη και πολιορκεί πλέον την πρωτεύουσα Τρίπολη – έδρα της κυβέρνησης υπό τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών όμως δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα και στην Γερμανία,οικοδέσποινα της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη (στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα), να σεβαστεί και να επιβάλει τη κοινή ευρωπαϊκή θέση για το λιβυκό ζήτημα, όπως αυτή διατυπώθηκε στον τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη,  απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σαράζ. Και ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας», ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Δένδιας για να συνεχίσει λέγοντας:

«Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή (διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας), είτε με την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και απομάκρυνσης των μισθοφόρων από τη Λιβύη».

Ολα αυτά, πρόσθεσε, «αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους να εκφράσουν τη θέλησή τους».

Περνώντας στη συνέχεια στο διπλωματικό unfair της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα με τη μη πρόσκληση της χώρας μας στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας κάλεσε το Βερολίνο να σεβαστεί και να επιβάλει τη σαφή θέση της ΕΕ για το Λιβυκό, όπως αυτή εκφράστηκε στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οπως ξέρετε», είπε, «η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, μιας διαδικασίας που ξέρουμε ότι έχει αρχίσει από το 2015 και η Ελλάδα δεν μετείχε στις συνομιλίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι παρούσες συνθήκες θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα [Γερμανία] η συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό».

«Εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει τον  θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Και η ευρωπαϊκή θέση είναι σαφής και εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σαράζ και την Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών οπότε, είπε, «περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο και από τις άλλες χώρες της ΕΕ  που συμμετέχουν».

Από την πλευρά του ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και αναχώρησε για τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή (η συνάντηση δεν έγινε στο Μαξίμου καθώς ο στρατάρχης δεν είναι αναγνωρισμένος επίσημος αρχηγός κράτους).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...