718
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ | SKAI TV

Παναγιωτόπουλος: Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 09:34
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
|SKAI TV

Παναγιωτόπουλος: Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 09:34

Στην ετοιμότητα της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα πιθανά σενάρια αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι «δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, θα αντιδράσουμε».

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, αλλά και στη διάσκεψη για τη Λιβύη η οποία θα γίνει την Κυριακή στο Βερολίνο.

Η τουρκική προκλητικότητα, είπε ο υπουργός, έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας λόγο για πάνω από 5.000 παραβιάσεις μέσα στο 2019. Όπως πρόσθεσε, η Αγκυρα δεν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με το δίκαιο του ισχυρού. Παραδέχτηκε ακόμη ότι με το μπαράζ προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος» και δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε μέτρα από το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις.

Για το ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας σε περίπτωση σοβαρής πρόκλησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί, ανάλογα με την τουρκική προσβολή».

Αν εμφανιστεί τουρκικό πλοίο νότια της Κρήτης, ο υπουργός Αμυνας τόνισε πως «η κίνηση αυτή θίγει ζωτικά κυριαρχικά μας συμφέροντα και επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια». Επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» και ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. «Δεν είμαστε πολεμοχαρείς και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε στρατιωτική αναμέτρηση αλλά αν χρειαστεί θα το εξετάσουμε και αυτό. Θίγονται βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», τόνισε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα απόκτησης των F-35 στο μέλλον και η αναβάθμιση των F-16 στην εκδοχή Viper θα οδηγήσει σε όρους ανάκτησης υπεροχής. «Δεν εννοούσα την ποιοτική υπεροχή η οποία υπάρχει ήδη στο Αιγαίο, αλλά εννοούσα ακόμα και με όρους αριθμητικής υπεροχής», είπε.

Σε ό,τι αφορά την αιφνιδιαστική έλευση του λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «στρατηγός Χαφτάρ είχε επαφές με τον κ. Δένδια, αλλά αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της άσκησης εξωτερικής πολιτικής της χώρας και όχι αμυντικής».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην επερχόμενη σύσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι «κακώς δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα. Η δικαιολογία (της Γερμανίας) ότι η συζήτηση δεν θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα συνεκμετάλλευσης πόρων ή χάραξης θαλασσίων ζωνών φαντάζει εξαιρετικά ανεπαρκής. Νομίζω ότι με τη σημερινή κίνηση (την άφιξη Χάφταρ στην Αθήνα), η Ελλάδα δίνει το παρόν σε αυτόν τον διπλωματικό ‘πυρετό’ και καταγράφει τη παρουσία της».

Οι εξελίξεις στα εξοπλιστικά

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «αναγνωρίσιμο στρατηγικό σύμμαχο» της Ελλάδας που επενδύει μεγάλα ποσά στην άμυνα και την ασφάλεια και είναι εξαγωγέας αμυντικών και οπλικών συστημάτων. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή τη σύνθετη γεωπολιτική συγκυρία να εμβαθύνουμε κοινά συμφέροντα και να βρούμε τρόπους να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας σχέση εντείνοντας και συνεργασίες στον αμυντικό τομέα, όπως στα οπλικά συστήματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει την προμήθεια του μη επανδρωμένου οχήματος τύπου Heron «το οποίο θα καλύψει κάποιες βασικές ανάγκες μας αυτό το διάστημα» και θα συζητήσουμε προοπτικές μεγαλύτερων συνεργασιών με το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα.

Για τα εξοπλιστικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πανικόβλητοι σπεύδουμε να αγοράσουμε όπλα για να ανταπεξέλθουμε στην γεωπολιτική συγκυρία. Η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων είναι μια διαρκής προσπάθεια γιατί όλα τα συστήματα όσο περνάει ο καιρός φθείρονται και χρίζουν συντήρησης, ανανέωσης και ενδεχομένως αντικατάστασης. Η τεχνολογία προχωράει, ο πόλεμος στη σύγχρονη μορφή του θα γίνει περισσότερο με ηλεκτρονική μορφή παρά με συμβατικές συγκρούσεις».

Ακόμη υπογράμμισε ότι «επεξεργαζόμαστε σενάρια για την απόκτηση των υπερσύγχρονων φρεγατών Μπελαρά από τη Γαλλία και θα απασχολήσει τη συζήτηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι στο τέλος του μήνα. Γίνονται διαπραγματεύσεις και συζητήσεις. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα έχουμε στη διάθεσή μας από το 2025 και μετά αν συνυπολογίσουμε και τα οπλικά συστήματα που θα μπουν επάνω. Σαν κυβέρνηση όμως μας ενδιαφέρει το ποιες θα είναι οι δυνατότητες μας τον επόμενο χρόνο στο επίπεδο ναυτικής παρουσίας στη περιοχή μας. Πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ. Να αναζητήσουμε λύσεις ευκαιρίας για την αντικατάσταση των παλιότερων φρεγατών τύπου S. Πρέπει να αποκτηθούν τορπίλες τελευταίου τύπου τα υποβρύχιά μας τύπου 214 που είναι εξαιρετικά ισχυρό όπλο. Επίσης περιμένουμε να μας παραδοθούν και δύο πυραυλάκατοι μέσα στο 2020 ναυπήγησης στην Ελευσίνα που επίσης θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό. Πολλά από τα προγράμματα είναι σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...