719
Από τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών | SOOC

Διπλωματική αντεπίθεση με διεθνή αντίκτυπο η υποδοχή Χαφτάρ από Μητσοτάκη – Δένδια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 11:45
Από τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών
|SOOC

Διπλωματική αντεπίθεση με διεθνή αντίκτυπο η υποδοχή Χαφτάρ από Μητσοτάκη – Δένδια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 11:45

Η αιφνίδια επίσκεφη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα προκάλεσε αίσθηση διεθνώς. Πέρα από την αναμενόμενα οργισμένη αντίδραση στα τουρκικά μέσα, η είδηση έκανε τον γύρο των διεθνών πρακτορείων, ενώ προβλήθηκε ιδιαίτερα στα αραβικά μέσα, όπως για παράδειγμα το Αl Jazeera.

Η συνάντηση του Χαλίφα Χαφτάρ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε στις 13.00 στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή (λόγω πρωτοκόλλου δεν μπορούσε να γίνει στο Μαξίμου δεδομένου ότι ο στρατάρχης δεν είναι αναγνωρισμένος αρχηγός κράτους) και διήρκεσε 40 λεπτά.

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη», ήταν η δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του ΕΘνικού Στρατού της Λιβύης προς τους εκπροσώπους του Τύπου, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

H επίσημη υποδοχή του Χαλίφα Χαφτάρ έγινε νωρίτερα, λίγο πριν τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής, στο υπουργείο Εξωτερικών από τον υπουργό Νίκο Δένδια –είχε προηγηθεί μια αναγνωριστική επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας το βράδυ της Πέμπτης στο ξενοδοχείο «King George» της πλ. Συντάγματος (εδώ).

Ο στρατάρχης είχε επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Στην αντιπροσωπεία υπό τον Χαφτάρ και ο ελληνόφωνος ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουϊ (απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων τη δεκαετία του ’70), ο οποίος επίσης έγινε δεκτός στο υπ. Εξωτερικών ( SOOC)

Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε τον λίβυο στρατάρχη στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν θερμή χειραψία.

Ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί και το βράδυ της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά την, υπό άκρα μυστικότητα και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, άφιξη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είχαν συναντηθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο (εδώ), όταν ο κ. Δένδιας είχε μεταβεί στη Βεγγάζη.

Στις δηλώσεις του (δείτε τις αναλυτικά εδώ) μετά τη συνάντηση στο υπουργείο με τον λίβυο στρατάρχη, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τη Λιβύη στην επόμενη ημέρα, αφού θα έχει επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, συμμετέχοντας είτε στον διεθνή μηχανισμό επιτήρησης εκεχειρίας, είτε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και απομάκρυνσης των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Παράλληλα κάλεσε την οικοδέσποινα της διάσκεψης για τη Λιβύη, Γερμανία, να σεβαστεί και να επιβάλει την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το λιβυκό ζήτημα,όπως αυτή διατυπώθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θέση αυτή, τόνισε, είναι σαφής και αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σαράζ και την Τουρκία.

Στα αξιοσημείωτα της επίσκεψης Χαφτάρ στην Αθήνα, ότι η άφιξή του έγινε με πτήση από τη Βεγγάζη, όπου λίγες ώρες νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας -και οικοδεσπότη της διάσκεψης του Βερολίνου- Χάικο Μάας.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ φέρεται να εξασφάλισε τη συναίνεση του λίβυου στρατάρχη για κατάπαυση του πυρός μέχρι τη διεθνή σύνοδο της Κυριακής.

Με την υποδοχή Χαφτάρ στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση απαντά ουσιαστικά στο φαιδρό επιχείρημα των Γερμανών ότι στη σύνοδο εκλήθησαν μόνο οι σημαντικοί παίκτες στο λιβυκό ζήτημα, δείχνοντας με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι και παίκτης είναι στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ασκεί επιρροή στα του Λιβυκού.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ άλλωστε έχει εκφράσει ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη σύνοδο της Κυριακής, ενώ πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την επίσκεψη και τις συναντήσεις στην Αθήνα,  θα είναι «το ελληνικό μάτι» στη διάσκεψη της Κυριακής.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η σαφής προειδοποίηση Μητσοτάκη, στην τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη στον Αlpha, ότι το ελληνικό βέτο είναι στο τραπέζι (εδώ) σε περίπτωση που στο σχέδιο επίλυσης του λιβυκού ζητήματος αγνοηθούν οι ανησυχίες της Ελλάδας για το άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...