1083
«Μήλον της Εριδος» η Θεία Κοινωνία | CreativeProtagon/IntimeNews

Κορονοϊός: Τι κάνουν οι άλλες Εκκλησίες

«Μήλον της Εριδος» η Θεία Κοινωνία
|CreativeProtagon/IntimeNews

Κορονοϊός: Τι κάνουν οι άλλες Εκκλησίες

Οδηγίες προς τους ασθενείς πιστούς να μην προσέρχονται στoυς ναούς, λήψη Θείας Κοινωνίας με ατομικό κουταλάκι από όλους, καθώς και απολυμαντικό χεριών παντού συμπεριλαμβάνονται στα προληπτικά μέτρα κατά νέου κορονοϊού που έχουν λάβει Εκκλησίες ανά τον κόσμο.

Πρόσφατα, σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ξεκαθαρίζει ότι το να απέχουν από τους εκκλησιασμούς οι πιστοί που είναι άρρωστοι και μέχρι να λάβουν ακριβή διάγνωση της πάθησής τους, είναι «πράξη αγάπης» προς τους υπόλοιπους. Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στα αντικείμενα κοινής χρήσης στις εκκλησίες, όπως είναι το κουτάλι της Θείας Κοινωνίας, οι εικόνες, αλλά ακόμη και το χέρι του παπά, από τα οποία κατά πάσα πιθανότητα μεταδίδεται ο κορονοϊός.

Μάλιστα, η ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής είχε εκδώσει οδηγίες, με τις οποίες υποχρέωνε όλους τους ναούς να έχουν διαθέσιμο απολυμαντικό χειρών, όσοι αισθάνονται άρρωστοι να μην εισέρχονται στον ναό και να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση και το Διαδίκτυο.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο κληρικός δεν θα πρέπει να δίνει το χέρι του στους πιστούς, ούτε να τους αγκαλιάζει, ενώ επίσης συνιστάται να μη φιλούν τις εικόνες και να μη λαμβάνουν το αντίδωρο από το χέρι του κληρικού, αλλά να το παίρνουν μόνοι τους.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας από την πλευρά της και από το πρώτο κιόλας κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη χώρα, προτείνει στους πιστούς να μη φιλούν τις εικόνες και όταν μεταλαμβάνουν να φέρνουν το δικό τους κουτάλι από το σπίτι.

Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει 16 εκατομμύρια πιστούς, που αντιστοιχούν στο 86% του πληθυσμού της χώρας.

Χριστιανοί ορθόδοξοι και καθολικοί

Οι πύλες της Βασιλικής της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, που θεωρείται ο τόπος γέννησης του Χριστού, έχουν κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες, λόγω κορονοϊού.

Κλειστά παραμένουν και πολλά ξενοδοχεία και σχεδόν όλες οι τουριστικές θρησκευτικές δομές στην πόλη.

Στη Ρώμη, την έδρα των καθολικών, ο πάπας Φραγκίσκος εκφώνησε το κυριακάτικο κήρυγμά του μέσω Διαδικτύου από χώρο του Βατικανού, αντί να μιλήσει από το ανοιχτό παράθυρο ενώπιον πλήθους, όπως συνηθίζεται.

Ωστόσο, εμφανίστηκε για λίγο στο παράθυρο και κούνησε το χέρι του χαιρετώντας τους εκατοντάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου συνήθως συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες.

Ιουδαϊσμός

Με εντολή του υπουργού Υγείας του Ισραήλ έχουν απαγορευτεί όλες οι συγκεντρώσεις που είναι μεγαλύτερες των 5.000 ατόμων, κάτι που σημαίνει ότι οι εορτασμοί για μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εβραϊκές γιορτές, το Πουρίμ, που ήταν να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, θα ακυρωθεί.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αναφέρει:

«Η εμφάνιση της νόσου Covid-19 και της ευρείας μετάδοσης του κορονοϊού έχει προκαλέσει φόβο, στρες και έντονη ανησυχία.

Σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε τους πιστούς, η δήλωση αυτή έχει στόχο να μας καθοδηγήσει και να μας πληροφορήσει όλους.

Ως χριστιανοί ορθόδοξοι, γνωρίζουμε ότι ο Θεός χρησιμοποιεί υλικά μέσα προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί μας και να μας ευλογήσει.

Η ευλογία και η παρουσία του Θεού δίνεται με την παρουσία των εικόνων, των λειψάνων, των σταυρών, του αγιασμού και αντικειμένων όπως τα λουλούδια.

Τα ίδια υλικά όμως που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού, υπόκεινται επίσης και στη φύση του έκπτωτου κόσμου.

Η επιστήμη και ο λόγος του Θεού απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας από τον κορονοϊό αλλά και οποιαδήποτε άλλη νόσο.

Σε μία τέτοια κρίση πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση ως κοινότητα, καθώς οι εκκλησίες ενδέχεται να γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου.

Η Θεία Κοινωνία δεν είναι απλώς ένα υλικό στοιχείο, αλλά το σώμα και το αίμα του Ιησού Χριστού.

Γι’ αυτό και συμβουλεύουμε αυτούς που δεν αισθάνονται καλά σωματικά, να απέχουν από τις λειτουργίες μέχρι να είναι βέβαιοι για τη διάγνωση της πάθησής τους. Η λήψη των βασικών βημάτων που προτείνουν οι υγειονομικές αρχές δεν είναι απλώς λογική, αλλά και συνετή, καθώς βοηθά στο να προσέχουμε τους άλλους. Στην πραγματικότητα, είναι μία πράξη αγάπης».

Στην Ελλάδα

Πάντως, τη Δευτέρα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε μακροσκελή ανακοίνωσή της για το θέμα του ιού και τη Θεία Κοινωνία, ανακοίνωσε ότι πρέπει να κρατάμε αποστάσεις από «όποιον παρουσιάζει συμπτώματα».

Και παρότι έκλεισε η Βασιλική της Γεννήσεως και τα μέτρα σε όλον τον κόσμο θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει την άποψη ότι «το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...