423
Μεξικό. 1986. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έχει μόλις ακουμπήσει την μπάλα και εκείνη κατευθύνεται στα δίχτυα του Σίλτον. Η ιστορία είναι έτοιμη να γραφτεί | GettyImages / CreativeProtagon

Δεν είδε το «χέρι του Θεού», μα θα πλουτίσει με την μπάλα του αγώνα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 17:54
Μεξικό. 1986. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έχει μόλις ακουμπήσει την μπάλα και εκείνη κατευθύνεται στα δίχτυα του Σίλτον. Η ιστορία είναι έτοιμη να γραφτεί
|GettyImages / CreativeProtagon

Δεν είδε το «χέρι του Θεού», μα θα πλουτίσει με την μπάλα του αγώνα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 17:54

Πρόκειται σίγουρα για το διασημότερο γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η ειρωνεία είναι ότι το τέρμα που πέτυχε με το χέρι του ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 δεν θα έπρεπε να μετρήσει και, φυσικά στις μέρες μας, το VAR θα είχε επιληφθεί και ο «Θεός» θα είχε τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα.

Η ιστορία όμως δεν έμελλε να γραφτεί έτσι. Το γκολ του Ντίεγκο Μαραντόνα στον αγώνα της Αργεντινής με την Αγγλία καταλογίστηκε κανονικά και κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος της Αλμπισελέστε για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο διαιτητής Αλί Μπιν Νασέρ ήταν αυτός που δεν είδε ποτέ την επαφή του χεριού με την μπάλα πριν εκείνη καταλήξει στα δίχτυα του Πήτερ Σίλτον. Αυτό το λάθος του τυνήσιου ρέφερι έδωσε στην μπάλα μία τεράστια υπεραξία την οποία έρχεται 36 ολόκληρα χρόνια μετά να καρπωθεί ο ίδιος ο Νασέρ.

Μετά το τέλος του αγώνα που διεξήχθη στις 22 Ιουνίου στο Μεξικό, ο διαιτητής πήρε μαζί του την μπάλα, η οποία βρίσκεται στην κατοχή του μέχρι και σήμερα, γράφει ο Guardian.

Ο Τυνήσιος όμως τώρα αποφάσισε πως είναι πλέον καιρός να μοιραστεί -με το αζημίωτο εννοείται- το απόκτημά του. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ο επόμενος ιδιοκτήτης να το εκθέσει κάπου.

Η περίφημη μπάλα λοιπόν θα τεθεί σε δημοπρασία και η τιμή που θα πιάσει αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2.800.000 και 3.400.000 ευρώ. Θα πωληθεί από τον οίκο δημοπρασιών Graham Budd Auctions στις 16 Νοεμβρίου.

Μιλώντας για το γκολ, ο Αλί Μπιν Νασέρ, είπε: «Δεν μπόρεσα να δω καθαρά το περιστατικό. (…) Σύμφωνα με τις οδηγίες της FIFA που εκδόθηκαν πριν από το τουρνουά, κοίταξα τον επόπτη γραμμών μου για επιβεβαίωση της εγκυρότητας του γκολ – εκείνος επέστρεψε στη γραμμή δείχνοντας ότι ήταν ικανοποιημένος με την προσμέτρηση του γκολ».

«Στο τέλος του αγώνα ο προπονητής της Αγγλίας Μπόμπι Ρόμπσον μού είπε: “Έκανες καλή δουλειά, αλλά ο επόπτης γραμμών ήταν ανεύθυνος”» συμπλήρωσε.

Ο Μαραντόνα, ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο του 2020, είχε πει μία ατάκα που έχει μείνει στην Ιστορία για εκείνο το γκολ του. Το σκόραρε, όπως είχε πει, «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού».

Ο δημοπράτης Γκράχαμ Μπαντ σημείωσε πως «με την ιστορία που περιβάλλει την μπάλα, αναμένουμε ότι (…) θα είναι εξαιρετικά δημοφιλής όταν βγει σε δημοπρασία».

Η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τη νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό. Η φανέλα του Μαραντόνα που φορούσε κατά τη διάρκεια του προημιτελικού πωλήθηκε τον Μάιο για 8,4 εκατ. ευρώ, ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για ένα αθλητικό αναμνηστικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...