462
Θαυματουργή αποδεικνύεται η ουσία ωκυτοκίνη | Shuttestock

Η ορμόνη του έρωτα μπορεί να γιατρεύει τις ραγισμένες καρδιές

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 13:35
Θαυματουργή αποδεικνύεται η ουσία ωκυτοκίνη
|Shuttestock

Η ορμόνη του έρωτα μπορεί να γιατρεύει τις ραγισμένες καρδιές

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 13:35

Η ωκυτοκίνη είναι μία από τις ορμόνες που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και είναι γνωστή ως ορμόνη της αγάπης, καθώς φροντίζει να δημιουργούνται και να διατηρούνται οι ερωτικές σχέσεις. Eίναι, επίσης, υπεύθυνη για τον δεσμό που δημιουργείται μεταξύ βρέφους και μητέρας.

Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι η ωκυτοκίνη έχει ακόμη μία σημαντική ιδιότητα: όπως γράφει η βρετανική Telegraph, επιδιορθώνει τα κύτταρα της ραγισμένης καρδιάς.

Οταν κάποιος παθαίνει έμφραγμα, πολλά κύτταρα του καρδιακού μυός τα οποία ως λειτουργικά επιτρέπουν στην καρδιά να παράγει και να μεταδίδει παλμούς, σταματούν να λειτουργούν. Τα κύτταρα αυτά είναι εξειδικευμένα και δεν αναπληρώνονται, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα δερματικά κύτταρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ωκυτοκίνη διεγείρει τα βλαστοκύτταρα στο εξωτερικό στρώμα της καρδιάς, τα οποία μετακινούνται στο μεσαίο στρώμα της και μετατρέπονται σε καρδιομυοκύτταρα.

Τα ευρήματα έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα (ψάρι ζέβρα). Οι ειδικοί ελπίζουν τώρα να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν την ορμόνη της αγάπης και για την ανάπτυξη μια νέας θεραπείας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Αϊτορ Αγουιρέ, επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εξήγησε ότι «η ωκυτοκίνη μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αποκατάστασης της καρδιάς, ανοίγοντας τον δρόμο σε πιθανές νέες θεραπείες για την αναγέννησή της».

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ορισμένα βλαστικά κύτταρα στο εξωτερικό στρώμα της καρδιάς μπορούν να επαναπρογραμματιστούν για να γίνουν καρδιομυοκύτταρα. Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν έχει έλεγχο επί αυτής της διαδικασίας.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να διερευνήσουν εάν τα ψάρια ζέβρα, τα οποία έχουν τη μοναδική ικανότητα να αναγεννούν μέρη του σώματος, όπως ο εγκέφαλος και τα οστά, θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για τη διαδικασία.

Το ψάρι ζέβρα, το οποίο αποτελεί γενικά πρότυπο για την έρευνα ανθρώπινων νοσημάτων, μπορεί να αναγεννήσει έως και το ένα τέταρτο του οργάνου, λόγω της αφθονίας καρδιομυοκυττάρων του που μπορούν να επαναπρογραμματιστούν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα τρεις μέρες μετά από έναν τραυματισμό στην καρδιά, τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται έως και κατά 20 φορές. Φάνηκε, επίσης, ότι η ορμόνη εμπλέκεται άμεσα στη διαδικασία αποκατάστασης της καρδιάς.

Οι ειδικοί τονίζουν ως σημαντικό ότι η ωκυτοκίνη είχε παρόμοια επίδραση στον ανθρώπινο ιστό σε εργαστηριακό περιβάλλον, κάτι που σημαίνει ότι, αφού το πείραμα πέτυχε σε δοκιμαστικό σωλήνα, η διαδικασία έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει και στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Η ωκυτοκίνη χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινή κλινική πράξη για άλλους λόγους, επομένως η επαναχρησιμοποίησή της σε ασθενείς μετά από καρδιακή βλάβη είναι εφικτή. Ακόμη και αν προκαλεί μερική αναγέννηση της καρδιάς, τα οφέλη για τους ασθενείς είναι τεράστια», διευκρίνισε ο δρ Αγουιρέ.

Ετσι, το επόμενο βήματα των ερευνητών είναι να εξετάσουν την επίδραση της ωκυτοκίνης στους ανθρώπους μετά από τραυματισμό στην καρδιά.

Διευκρινίζεται ότι η ορμόνη που παράγεται φυσικά έχει βραχεία διάρκεια παραμονής στον οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ωκυτοκίνης μεγαλύτερης διάρκειας.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...