398
Ο Μάικλ Γκόουβ έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο έμπειρος πολιτικός των Τόρις θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. | REUTERS/Hollie Adams

Δεκάδες βουλευτές των Τόρις αρνούνται να είναι ξανά υποψήφιοι – Ο Μάικλ Γκόουβ είναι ο 79ος!

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 10:30
Ο Μάικλ Γκόουβ έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο έμπειρος πολιτικός των Τόρις θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει.
|REUTERS/Hollie Adams

Δεκάδες βουλευτές των Τόρις αρνούνται να είναι ξανά υποψήφιοι – Ο Μάικλ Γκόουβ είναι ο 79ος!

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2024, 10:30

Ο Μάικλ Γκόουβ –βετεράνος του υπουργικού συμβουλίου και βασικό στέλεχος στην εκστρατεία του Brexit– δεν θα κατέβει υποψήφιος βουλευτής των Συντηρητικών στις επερχόμενες γενικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Σε επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Στέγασης του Ηνωμένου Βασιλείου – ο οποίος έχει υπηρετήσει υπό τέσσερις πρωθυπουργούς σε μια σειρά από κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις από το 2010 που οι Τόρις βρίσκονται στην εξουσία – επιβεβαίωσε ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή στην έδρα του στο Σάρεϊ Χιθ.

«Κανείς στην πολιτική δεν είναι επιστρατευμένος», έγραψε ο Γκόουβ. «Είμαστε εθελοντές που επιλέγουμε τι θα κάνουμε. Η ευκαιρία να υπηρετήσεις (τη χώρα) είναι υπέροχη, αλλά έρχεται μια στιγμή που ξέρεις ότι είναι ώρα να φύγεις. Οτι μια νέα γενιά πρέπει να αναλάβει την ηγεσία».

Ηχηρές αποχωρήσεις

Ο Γκόουβ είναι ο τελευταίος βουλευτής μίας σειράς Συντηρητικών που παραιτείται ενόψει των πρόωρων εκλογών της 4ης Ιουλίου που προκήρυξε ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, με το κόμμα του να βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, σε σύγκριση με τους Εργατικούς. Σε δημοσκόπηση της 22ας Μαΐου (ημέρα που ο Σούνακ προκήρυξε τις εκλογές) οι Εργατικοί συγκέντρωναν 45%, έναντι 23% των Τόρις.

Οπως σημείωσε το Politico, ο Γκόουβ ανεβάζει σε 79 τον αριθμό των βουλευτών των Τόρις που αποχωρούν, με το σύνολο να ξεπερνά τώρα τον αριθμό των Συντηρητικών που απέφυγαν να διεκδικήσουν τη βουλευτική τους έδρα, πριν από τη σαρωτική νίκη των Εργατικών του Τόνι Μπλερ, το 1997.

Ο πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Γκρεγκ Κλαρκ πρόσθεσε το όνομά του στη λίστα την Παρασκευή, μαζί με τον βετεράνο ευρωσκεπτικιστή Τζον Ρέντγουντ.

Υπέρμαχος του Brexit

Ο Γκόουβ, πρώην δημοσιογράφος, απέκτησε φήμη ως πρωτεργάτης της μεταρρύθμισης των δημόσιων υπηρεσιών.

Ηταν υπέρμαχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ το 2016, μια απόφαση που τον έφερε σε σύγκρουση με τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και πολλούς από τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Γκόουβ επαίνεσε και τους τέσσερις πρωθυπουργούς υπό τους οποίους είχε υπηρετήσει και είπε ότι ήταν «υπερήφανος που ηγήθηκε της εκστρατείας Vote Leave στο πλευρό» του Τζόνσον.

«Βασικά η χώρα μας είναι ισχυρότερη με πολιτικούς στο Ουέστμινστερ που μπορούν να ελέγχουν τους νόμους, τα σύνορά μας και τα χρήματά μας», είπε για το Brexit.

Ο Γκόουβ κατέστησε σαφές ότι θα έκανε «ό,τι μπορούσε» για να υποστηρίξει τον «ανιδιοτελή» και «σκληρά εργαζόμενο» Σούνακ, ο οποίος αγωνίζεται να μειώσει τη διαφορά των 20 και πλέον μονάδων που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τους Τόρις σε σχέση με τους Εργατικούς ενόψει των εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...