509
Το διάγγελμα του Σούνακ έγινε εν μέσω βροχής | REUTERS/Maja Smiejkowska

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου προκήρυξε ο Ρίσι Σούνακ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 19:05
Το διάγγελμα του Σούνακ έγινε εν μέσω βροχής
|REUTERS/Maja Smiejkowska

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου προκήρυξε ο Ρίσι Σούνακ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 19:05

Πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου προκήρυξε το απόγευμα της Τετάρτης ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε διάγγελμά του υπό βροχή έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο επικεφαλής των Τόρις υπερασπίστηκε τη διακυβέρνησή του και έκανε απολογισμό του έργου του αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετώπισε, παρουσίασε τα βελτιωμένα νούμερα του πληθωρισμού και της ανεργίας και δήλωσε πως από εδώ και πέρα το ερώτημα είναι ποιον θα εμπιστεύονταν οι πολίτες για να συνεχίσει η βρετανική οικονομία την καλή πορεία στην οποία έχει εισέλθει.

«Νωρίτερα σήμερα μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να ζητήσω τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς έκανε δεκτό αυτό το αίτημα και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου» δήλωσε.

Οπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων θα ανασταλούν την Παρασκευή και η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου.

Η νέα Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 του ίδιου μήνα.

Οργιο φημών από το πρωί της Τετάρτης

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η κίνηση του Σούνακ να συγκαλέσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, όπως και η σπουδή υπουργών της κυβέρνησης να ακυρώσουν εκδηλώσεις και να αναβάλουν ταξίδια στο εξωτερικό προκειμένου να δώσουν το «παρών», είχε προκαλέσει όργιο φημών για το σενάριο των εκλογών μέσα στο καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών, λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον, συντόμευσε το ταξίδι του στην Αλβανία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Οι εξελίξεις τροφοδότησαν τη σεναριολογία ότι το υπουργικό συμβούλιο καλείται να υπογράψει την απόφαση για προκήρυξη εκλογών νωρίτερα από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, ημερομηνίες τις οποίες αναλυτές θεωρούσαν ως πιθανότερες, ανέφερε το Reuters.

Το ίδιο απόγευμα, η εφημερίδα Guardian είχε γράψει ότι ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου.

Η πολιτική συντάκτρια του τηλεοπτικού δικτύου ITV, ενός άλλου βρετανικού μέσου, υποστήριξε ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση ενημερώθηκαν για το σενάριο αυτό, παρότι δεν τους γνωστοποιήθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής τους. «Σε κάποιους στην κυβέρνηση είπαν ότι θα ανακοινωθούν εκλογές, αλλά δεν τους είπαν ημερομηνία» έγραψε η Ανούσκα Ασθανα σε ανάρτησή της στο Χ.

Σε νεότερη ανάρτησή της η δημοσιογράφος μετέδωσε και εκείνη πως η ημερομηνία των εκλογών «κλείδωσε» για τις 4 Ιουλίου.

Τα βρετανικά ΜΜΕ που μετέδωσαν τις εξελίξεις, και ενώ ανέμεναν το διάγγελμα του Σούνακ, στάθηκαν, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα των Εργατικών με πάνω από 20 μονάδες διαφορά.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνονταν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκειμένου ο 44χρονος πρωθυπουργός να έχει χρόνο να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...