576
Ο Ρίσι Σούνακ μιλά στους βουλευτές στην Ωρα του Πρωθυπουργού, στη Βουλή των Κοινοτήτων, την Τετάρτη | UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Βατερλό για τον Σούνακ η νέα δημοσκόπηση: μόλις 18% ψηφίζουν Τόρις – στο 48% οι Εργατικοί

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 12:36
Ο Ρίσι Σούνακ μιλά στους βουλευτές στην Ωρα του Πρωθυπουργού, στη Βουλή των Κοινοτήτων, την Τετάρτη
|UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Βατερλό για τον Σούνακ η νέα δημοσκόπηση: μόλις 18% ψηφίζουν Τόρις – στο 48% οι Εργατικοί

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 12:36

Το Εργατικό Κόμμα διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ και προηγείται κατά 30 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov για τους Times.

Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν φέτος, οι Εργατικοί συγκέντρωσαν ποσοστό 48% και οι κυβερνώντες Συντηρητικοί 18%, που είναι η χειρότερη επίδοση για τον Σούνακ από τότε που έγινε πρωθυπουργός, πριν από 18 μήνες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2022, όταν η υποστήριξη προς τους Συντηρητικούς κατέρρευσε τις εβδομάδες μετά την κρίση που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός της Λιζ Τρας, της προκατόχου του Σούνακ.

Είναι η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις τοπικές και δημοτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, στις οποίες οι Συντηρητικοί υπέστησαν βαριές απώλειες.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση της YouGov/Times, που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου, οι Εργατικοί είχαν προβάδισμα 26 μονάδων.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν συστηματικά στους Εργατικούς ένα προβάδισμα γύρω στις 20 μονάδες έναντι των Συντηρητικών, ενόψει των εκλογών που ο Σούνακ αναμένεται να προκηρύξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε μέσω συνεργασίας είτε ανεξάρτητα, από το 2010, με τη διακυβέρνησή τους να σημαδεύεται από το Brexit και το σκάνδαλο για τη διαχείριση της πανδημίας. Στη Βρετανία έχουν κυβερνήσει πέντε διαφορετικοί πρωθυπουργοί την περίοδο αυτή.

«Αγκαλιά θανάτου» για τους Τόρις

Λίγοι από τους βουλευτές του Σούνακ πιστεύουν ότι μπορεί να αντιστρέψει την πορεία των Συντηρητικών προς τον γκρεμό.

Οι Τόρις υπέστησαν μεγάλη ήττα στις τοπικές εκλογές σε όλη τη χώρα στις 2 Μαΐου, χάνοντας σχεδόν τις μισές από τις 1.000 έδρες σε δημοτικά συμβούλια, καθώς και μια κοινοβουλευτική έδρα που κέρδισαν το 2019, αλλά και τις 10 από τις 11 δημαρχιακές εκλογές.

Οπως γράφει το Politico, οι βουλευτές των Τόρις βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια «αγκαλιά θανάτου» με τον αρχηγό τους: ξέρουν ότι τους οδηγεί στην ήττα, αλλά πιστεύουν ότι είναι πολύ αργά για να κάνουν κάτι.

Παρά τη συντριβή, ο Σούνακ έδωσε αμέσως σήμα ότι δεν θα αλλάξει τα πράγματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους μετά τα αποτελέσματα: «Είμαι αποφασισμένος περισσότερο από ποτέ να δείξω στον κόσμο ότι αυτό που κάνουμε, κάνει τη διαφορά».

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στις βασικές ανησυχίες των Τόρις: τις οικονομικές του υποσχέσεις, την συνέχιση της αμφιλεγόμενης μεταναστευτικής πολιτικής του και την μεταφορά των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, την υπόσχεση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και την αυστηροποίηση της κοινωνικής πρόνοιας.

Βουλευτές των Τόρις είπαν στο Politico ότι θα ήθελαν ο Σούνακ να βγάλει έναν άσο από το μανίκι του, αλλά δεν νομίζουν ότι υπάρχει.

Ενας μετριοπαθής βουλευτής, μιλώντας στο Politico, δεν χαρίστηκε στον Σούνακ και είπε ότι πρέπει «να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι “παράλυτος” και να κάνει πράγματα», καθώς «έτσι ο κόσμος θυμάται ότι είσαι στην κυβέρνηση».

Η Νεϊντίν Ντόρις, από τη δεξιά πτέρυγα των Τόρις και πρώην υπουργός, πιστεύει ότι ο Σούνακ πρέπει να βάλει «μπροστά μεγάλα ονόματα», όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Κάμερον, «για να εκτοξεύουν τα βέλη τους στους Εργατικούς».

Βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας καλούν τον Σούνακ να κάνει ανασχηματισμό, γιατί θεωρούν «κεντροαριστερό» το υπουργικό του συμβούλιο.

Από την άλλη, οι σύμμαχοι του Σούνακ επιδιώκουν να παρουσιάσουν ως αρετή την αποφασιστικότητά του να επιμείνει πεισματικά στο σχέδιό του.

Η Χάριετ Μπάλντουιν, βουλευτής των Συντηρητικών και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε στο Politico ότι ήρθε η ώρα, «να ενωθούμε πίσω από τον Πρωθυπουργό και να συνεχίσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα».

Ο Γουίλιαμ Χέιγκ, πρώην αρχηγός των Τόρις και μέντορας του Σούνακ, τον κάλεσε να αντισταθεί «σε σπασμωδικές λαϊκιστικές κινήσεις» και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση ενός οράματος για το μακροπρόθεσμο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...