269
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνεται στο αμερικανικό έθνος μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος από τον Λευκό Οίκο | JIM WATSON/Pool via REUTERS

Μπάιντεν: Τίποτα δεν θα ήταν πιο καταστροφικό από τη χρεοκοπία των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2023, 14:18
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνεται στο αμερικανικό έθνος μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος από τον Λευκό Οίκο
|JIM WATSON/Pool via REUTERS

Μπάιντεν: Τίποτα δεν θα ήταν πιο καταστροφικό από τη χρεοκοπία των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2023, 14:18

«Τίποτα δεν θα ήταν πιο ανεύθυνο, τίποτα δεν θα ήταν πιο καταστροφικό» από την χρεοκοπία των ΗΠΑ για πρώτη φορά, μάλιστα, στην ιστορία της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, χαιρετίζοντας τον συμβιβασμό μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και την έγκριση του νομοσχεδίου που επεκτείνει τα όρια δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου για δύο έτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε γνωστό πως θα υπογράψει εντός ημέρας το νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την άρση του ανώτατου ορίου δανεισμού της χώρας (31,4 τρισ. δολάρια) έως και την 1η Ιανουαρίου 2025, την περίοδο αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

«Κανείς δεν πήρε όλα όσα ήθελε, αλλά ο αμερικανικός λαός πήρε αυτό που χρειαζόταν», είπε ο Μπάιντεν, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία ήταν απόρροια συμβιβασμού.

Επαίνεσε άλλωστε για την έκβαση των διαπραγματεύσεων τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. «Ημασταν απόλυτα ειλικρινείς μεταξύ μας και υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός. Και οι δύο πλευρές ενήργησαν καλή τη πίστει», σημείωσε.

Το BBC παρατήρησε στο σχετικό δημοσίευμά του πως τα προεδρικά διαγγέλματα από το Οβάλ Γραφείο συνήθως αφορούν μεγάλες κρίσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι ΗΠΑ, όπως ο πόλεμος ή οι φυσικές καταστροφές: ο συμβολισμός της παραπάνω παρέμβασης Μπάιντεν υπογραμμίζει, ακριβώς, τη σοβαρότητα της κατάστασης εάν το ανώτατο όριο του χρέους δεν είχε αυξηθεί, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 5 Ιουνίου για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η συμφωνία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (314-117) και την Πέμπτη από τη Γερουσία (63-36).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...