883
Ο Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος | Adam Schultz/White House/Handout via REUTERS

Μπάιντεν και Πούτιν συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για την Ουκρανία – αλλά τα «βρήκαν»

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 08:40
Ο Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος
|Adam Schultz/White House/Handout via REUTERS

Μπάιντεν και Πούτιν συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για την Ουκρανία – αλλά τα «βρήκαν»

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 08:40

Ο Τζο Μπάιντεν απείλησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η αμερικανική αντίδραση σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν σκληρή, ενώ ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τον αμερικανό ομόλογό του ότι η επιβολή νέων κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος» που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις τους.

Μολαταύτα, η ρωσική πλευρά έκανε γνωστό πως ο Πούτιν είναι «ικανοποιημένος» έπειτα από την 50λεπτη «σοβαρή» συζήτηση με τον Μπάιντεν.

Και οι δύο ηγέτες έπλεξαν το εγκώμιο της διπλωματίας, που θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει μια οδό εξόδου από την κρίση. To Politico, σε μια πρώτη αποτίμηση αυτής της επικοινωνίας μεταξύ των δύο προέδρων, έκανε λόγο για μια «νέα φάση διπλωματίας».

Σε κάθε περίπτωση, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι η οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδος περνάει από την «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον ρώσο ομόλογό του –για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα– όχι όμως από τον Λευκό Οίκο, αλλά από την κατοικία του στο Ουίλμινγκτον, στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Ντέλαγουερ, όπου περνάει τις γιορτές.

Η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει με «αποφασιστικό τρόπο» εάν υπάρχει «περαιτέρω εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε στον ρώσο ομόλογό του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι. Η «περαιτέρω εισβολή» έχει να κάνει με το ότι η Ρωσία έχει ήδη εισβάλει (και προσαρτήσει) την Κριμαία.

Από τη δική του πλευρά, το Κρεμλίνο απαίτησε «αποτελέσματα» και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για τις «εγγυήσεις» ασφαλείας, δύο συνθήκες που πρότεινε οι οποίες επανακαθορίζουν την ισορροπία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, που θα εξεταστούν στις επικείμενες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Για τη Μόσχα, η ασφάλεια της Ρωσίας περνάει από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO προς ανατολάς, την οποία εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή, και το τέλος των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Η ικανοποίηση των απαιτήσεων αυτών είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η όξυνση των εντάσεων, κατά την άποψη της Μόσχας, που θεωρεί ιδίως την υποστήριξη των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ στην Ουκρανία άμεση απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντά της.

Οπως πάντως παρατήρησε το Politico, η ρωσική πλευρά, η οποία πρόσφατα απείλησε ότι η παρουσία του NATO στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη, έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο, αμέσως μετά το τηλεφώνημα του Πούτιν με τον Μπάιντεν.

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, προειδοποίησε μεν ότι νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας θα προκαλέσουν οριστική ρήξη στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, όπως φέρεται να δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είπε στον συνομιλητή του ότι οι ΗΠΑ δεν θα βάλουν πυραύλους στην Ουκρανία. «Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ουσάκοφ ακούστηκε κάπως αισιόδοξιος, ακριβώς μετά το τηλεφώνημα, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν “διαβεβαίωσε” ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εγκαταστήσουν πυροαυλικά συστήματα στην Ουκρανία», σχολίασε στο Politico ο Τζον Χάρντι, ειδικός στα της Ρωσίας στο ίδρυμα για την Αμυνα των Δημοκρατιών (Foundation for Defense of Democracies), ένα μάλλον πολεμοχαρές think tank.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, οι οποίες γενικά έχουν κατηγορηθεί πως χειρίζονται διεθνή θέματα χωρίς να τους ενδιαφέρει και πολύ για το πώς τα βλέπουν οι σύμμαχοί τους –και η εφιαλτική τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο επιδείνωσε αυτό το κλίμα–, επιμένουν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει στενός συντονισμός με τους Ευρωπαίους και με τους Ουκρανούς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν φρόντισε να συζητήσει την Τετάρτη –πριν δηλαδή την επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Πούτιν– με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη μια, με τους ομολόγους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας από την άλλη.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ» για να «αντιμετωπιστεί» η «ρωσική επίθεση».

Στη θεωρία οι δυτικοί αποκλείουν μέχρι σήμερα το να υπάρξει στρατιωτική αντίδραση σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος επέμεινε επίσης στο ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσαν «κολοσσιαίο λάθος», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία και οι περίφημοι «ολιγάρχες» υφίστανται ήδη αρκετά οικονομικά αντίποινα εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία και της καταστολής εντός της χώρας, αλλά κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έκανε το Κρεμλίνο να αλλάξει γραμμή, τουναντίον.

Η Μόσχα άλλωστε αρνείται ότι απειλεί την Ουκρανία, παρότι προσάρτησε ήδη τμήμα της επικράτειάς της, τη χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014, και λέει πως πρέπει να προστατευθεί έναντι της εχθρότητας των δυτικών, που υποστηρίζουν το Κίεβο στον πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό της τμήμα.

Αυτοί οι τελευταίοι, παρά τις επανειλημμένες ρωσικές διαψεύσεις, θεωρείται γενικά στη Δύση πως εκτελούν διαταγές του Κρεμλίνου.

Σε μια σαφή ένδειξη πως οι συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη για την Ουκρανία και τη στρατηγική σταθερότητα θα είναι δύσκολες, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε οποιαδήποτε «παραχώρηση».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν ορισμένες ρωσικές αξιώσεις «απαράδεκτες».

Οι συνομιλίες, που θα γίνουν με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν και του ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Ριάμπκοφ, θα ακολουθηθούν τη 12η Ιανουαρίου από τη συνεδρίαση του συμβουλίου NATO – Ρωσίας και τη 13η Ιανουαρίου από συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News