943
Οφελί Κλοντ-Μποξμπεργκέ και Αλέν Φλακούς: όταν η σχέση της αθλήτριας και του προπονητή της διαβρώνεται από σεξουαλικές επιθέσεις και σημαδεύεται οριστικά από την ντόπα της... ζήλειας | CreativeProtagon

Αθλήτρια και κόουτς: το δίδυμο που σκανδάλισε τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 19:03
Οφελί Κλοντ-Μποξμπεργκέ και Αλέν Φλακούς: όταν η σχέση της αθλήτριας και του προπονητή της διαβρώνεται από σεξουαλικές επιθέσεις και σημαδεύεται οριστικά από την ντόπα της... ζήλειας
|CreativeProtagon

Αθλήτρια και κόουτς: το δίδυμο που σκανδάλισε τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 19:03

Και της επετέθη σεξουαλικά και της κάρφωσε την ένεση με την ντόπα: οι κατηγορίες της 32χρονης δρομέα Οφελί Κλοντ-Μποξμπεργκέ εις βάρος του προπονητή της είναι μία σοκαριστική ιστορία για τον γαλλικό κλασικό αθλητισμό, αφού μάλιστα αυτή έχει εξελιχθεί σε βάθος χρόνου.

Η αθλήτρια βρέθηκε προ μηνών ντοπαρισμένη με το απαγορευμένο σκεύασμα EPO (ερυθροποιητίνη) και προσφάτως εκλήθη σε απολογία από τον αρμόδιο γαλλικό φορέα αντιντόπινγκ ώστε να εξηγήσει το πώς και το γιατί. Η κοπέλα είπε ότι την ένεση με το φάρμακο τής την έκανε εν αγνοία της ο προπονητής Αλέν Φλακούς, άνθρωπος 72 χρόνων και με παρελθόν στη ζωή της – δυστυχώς, όχι μόνο την αθλητική. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι.

Η Οφελί σε εφηβική ηλικία – από τα άγρια θηρία των αγρών ήταν προστατευμένη (Facebook)

Πρώτον, η ντόπα.

Η ορμόνη ερυθροποιητίνη παράγεται στους νεφρούς του ανθρώπου. Οι αθλητές που με ενέσεις ντοπάρονται με επιπλέον ερυθροποιητίνη βελτιώνουν τις επιδόσεις τους μέσω της αύξησης της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης τους, δηλαδή οξυγονώνοντας περισσότερο τον οργανισμό τους, τους μυς τους (διότι για αυτούς ενδιαφέρονται). Ετσι το σκεύασμα EPO, που είναι ερυθροποιητίνη, είναι μία απαγορευμένη ουσία για τους αθλητές.

Στην περίπτωση της Οφελί, το ντοπάρισμα επιβεβαιώθηκε. Ετσι ερχόμαστε στο ψητό.

Δεύτερον, λοιπόν, ο πούσερ.

Η Οφελί κατέθεσε στην επιτροπή αντιντόπινγκ ότι κατά τη διάρκεια μασάζ που της έκανε πέρσι ο Φλακούς, της κάρφωσε την ένεση με το ΕΡΟ και ότι εκείνη ένιωσε έναν οξύ και στιγμιαίο πόνο, ωστόσο εκείνος την καθησύχασε λέγοντάς της ότι την τσίμπησε κατά λάθος αυτός, με τα δάχτυλά του. Βέβαια, ο μασέρ-Φλακούς τής είχε καρφώσει την ένεση με την ντόπα.

Το παραπάνω επεισόδιο έγινε σε προπονητικό κέντρο των Πυρηναίων. Είναι μία καλή στάση, ώστε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω με τη βοήθεια της εφηβικής μνήμης της Οφελί.

Τρίτον, ο μάτσο.

Το ότι ο εν λόγω κόουτς πήγε στα Πυρηναία μαζί με τη Οφελί παραξένεψε πολλούς. Δεδομένου ότι πριν από μία δεκαετία η αθλήτρια τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση που είχε υποστεί όταν ακόμη δεν είχε ενηλικιωθεί και ήταν στην εφηβεία της. Πώς και τώρα τον πήρε μαζί της; Τι άλλαξε;

Η Οφελί μίλησε για τα… απλωμένα χέρια του Φλακούς, αλλά ουδέποτε έκανε κάποια ενέργεια εναντίον του ώστε να διωχθεί για σεξουαλική επίθεση. Μάλιστα το μητρώο του είναι καθαρό, όπως διαπιστώνουν και οι αρχές που πλέον ερευνούν την υπόθεση και πέρα από το σκάνδαλο ντόπινγκ. Ο κόουτς δεν έχει καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση ή κακοποίηση παιδιών.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση

«Η Γαλλία έκλεινε τα μάτια σε ισχυρισμούς για κακοποίηση παιδιών» γράφουν με κάποια χαιρεκακία οι λονδρέζικοι Times, σημειώνοντας κιόλας ότι τέτοιου είδους κατηγορίες οι Γάλλοι τις θεωρούν «αγγλοσαξονική εκτροπή». Ομως τώρα κάτι άλλαξε: υπάρχει «ατελείωτη ροή καταγγελιών σεξουαλικής βίας σε όλο τον γαλλικό αθλητισμό» λέει το λονδρέζικο φύλλο, και φέρνει ως παράδειγμα τις καταγγελίες της πρώην παγοδρόμου Σαρά Αμπιτμπόλ, συγγραφέα βιβλίου με καταγγελτικό για την παιδεραστία περιεχόμενο.

Η Αμπιτμπόλ και το βιβλίο της στο οποίο εξιστορεί τους βιασμούς της από τον προπονητή της

Μάλιστα η Αμπιτμπόλ εκμυστηρεύεται στους αναγνώστες της ότι την είχε βιάσει πολλάκις ο προπονητής της όταν αυτή ήταν ένα άγουρο κορίτσι 15 – 17 ετών. Βγαίνουν στη φόρα διάφορα πια: ανοικτή επιστολή 54 γάλλων αθλητών και αθλητριών αναφέρεται στο επίμαχο θέμα με τη φράση «τα τέρατα είναι πανταχού παρόντα».

Η Οφελί, ορφανεμένη από πατέρα, ξεκίνησε την καριέρα της υπό την καθοδήγηση του Φλακούς. Ο κόουτς εκτελούσε και χρέη «οικογενειακού φίλου», πηγαινοφέρνοντας τη μικρή στο τρίγωνο σχολείο-σπίτι-γήπεδο. Ετσι είχε την εμπιστισύνη της μητέρας της Οφελί, με την οποία συνήψε σχέση.

Η αθλήτρια μιλάει για το παρελθόν της με τον Φλακούς αποστατσιοποιημένα, λες και η υπόθεση δεν την αφορά. Προσπαθεί να κρύψει τα συναισθήματά της. Λέει ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις του προπονητή ξεκίνησαν όταν αυτή ήταν 14 ετών και κράτησαν σχεδόν τέσσερα χρόνια. «Αυτά τα χρόνια ήταν πολύ σκληρά. Διέλυσαν την παιδική ηλικία μου. Πάντα έπρεπε να παίρνω φάρμακα εξαιτίας αυτού που συνέβη. Παίρνω ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια κάθε βράδυ».

Ο Οφελί σε πόζα της από το Facebook

Στην ηλικία των 17 ετών η Οφελί αποφάσισε να μιλήσει. Ενημέρωσε τη μητέρα της, αθλητικούς παράγοντες, την αστυνομία. Τίποτα δεν έγινε πέρα από την απομάλρυνση του Φλακούς από τα προπονητήρια για μερικούς μήνες. Η Οφελί λέει τώρα ότι έλαβε και επιστολές, τότε, από τον Φλακούς, στις οποίες της ομολογούσε τον έρωτά του. «Εγραψε επιστολές για να πει ότι ήταν ερωτευμένος μαζί μου, ότι ό,τι έκανε ήταν από αγάπη, όχι για να με βλάψει. Δεν μπορώ ξαναδιαβάσω αυτά τα γράμματα, είναι πολύ οδυνηρό».

Δεν άσκησε ποτέ της αγωγή εναντίον του Φλακούς. «Ημουν 17 ετών και δεν τολμούσα να ασκήσω ένδικα μέσα. Η μητέρα μου και η γιαγιά μου ντρέπονταν. Δεν ήθελαν να το ξέρει κάποιος. Δεν ήθελαν να υποβάλω μήνυση και αγωγή».

Παρά ταύτα, η σχέση της Οφελί με τον Φλακούς βελτιώθηκε συν τω χρόνω, ώσπου έφθασαν παρέα και στο προπονητήριο των Πυρηναίων πέρσι το καλοκαίρι.

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί έφερα τον Φλακούς στο προπονητικό κέντρο» λέει η Οφελί. «Το πρόβλημα με εμάς τους ανθρώπους του αθλητισμού είναι ότι η καριέρα μας είναι σημαντικότερη όλων». Η αθλήτρια περιγράφει και γελοίες σκηνές ζηλοτυπίας του 72χρονου κόουτς στα Πυρηναία, όταν επισκέφθηκε την κοπέλα ο φίλος της, ιατρός στο επάγγελμα.

Τελικά, ο Φλακούς παραδέχτηκε ότι έκανε ένεση στην αθλήτρια χωρίς την άδειά της, αλλά δεν παραδέχεται ότι τη βίαζε.

Οσον αφορά την υπόθεση της ερυθροποιητίνης, ο Φλακούς δήλωσε ότι ήθελε να ενοχοποιήσει τον «αντίζηλό του» ιατρό. Και όντως, παραλίγο να το καταφέρει, αφού ο ιατρός ήταν, αρχικά, ο κύριος ύποπτος για το ντόπινγκ. Οσον αφορά τις σεξουαλικές επιθέσεις, λέει: «Δεν την άγγιξα, ούτε τη βίασα. Μόνο μέιλ της έστειλα, για να της δείξω τον έρωτά μου»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...