428
13 Νοεμβρίου 2015: αυτή είναι η ημερομηνία που οι Παριζιάνοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ | REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

Αρχισε στο Παρίσι η δίκη για τη σφαγή στο «Μπατακλάν»

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 14:18
13 Νοεμβρίου 2015: αυτή είναι η ημερομηνία που οι Παριζιάνοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ
|REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

Αρχισε στο Παρίσι η δίκη για τη σφαγή στο «Μπατακλάν»

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 14:18

Μια δίκη πρωτοφανούς κλίμακας ξεκίνησε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας.

Στο εδώλιο κάθονται -θεωρητικώς- 20 κατηγορούμενοι ως υπεύθυνοι για το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου του 2015 που είχε γίνει στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας και καταγράφηκε ως η πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση επί γαλλικού εδάφους. Οι νεκροί ήταν 130 και οι τραυματίες πεντακόσιοι.

Στην πραγματικότητα, από τα είκοσι άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στη σφαγή, παρίστανται μόνο οι δεκατέσσερις. Και αυτό διότι έξι αγνοούνται ή θεωρούνται νεκροί στα πεδία των μαχών της Συρίας.

Οι φονιάδες ήταν οπλισμένοι σαν αστακοί και ζωσμένοι με εκρηκτικά όταν έβαλαν στο στόχαστρό τους έξι μπαρ και εστιατόρια, όπως και την αίθουσα συναυλιών «Μπατακλάν» αλλά και το «Σταντ ντε Φρανς», το εθνικό στάδιο της Γαλλίας.

Ενα από τα 130 θύματα της επίθεσης καλυμμένο με σεντόνι λίγη ώρα μετά το τέλος του εφιάλτη

Δέκα κάμερες και πολλές οθόνες τηλεόρασης στήθηκαν από νωρίς στη δικαστική αίθουσα ενώ δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο καλύπτουν τη μαραθώνια δίκη.

Η αστυνομία βρίσκεται και θα παραμείνει σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία σε πεζούς και οχήματα στους δρόμους γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο, στο κέντρο του Παρισιού, όπου βρίσκεται η δικαστική αίθουσα της συγκεκριμένης δίκης. Αποκλεισμένη θα είναι και η πρόσβαση στις όχθες του Σηκουάνα σε αυτό το πολεοδομικό μπλοκ.

Σε όσους επετράπη να παρίστανται επιβλήθηκαν αυστηροί κανόνες ασφαλείας: αναγκαστικώς όλοι τους θα περάσουν από πολλά σημεία ελέγχου προτού εισέλθουν στην ειδικά σχεδιασμένη δικαστική αίθουσα, αλλά και σε άλλες αίθουσες στις οποίες θα γίνεται μετάδοση των ακροαματικών διαδικασιών.

Το θέατρο «Μπατακλάν» λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δίκης

Η δίκη θα διαρκέσει εννέα μήνες. Οι ενάγοντες είναι περισσότεροι από 1.800, ενώ πάνω από 300 δικηγόροι θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον, όπως τον περιέγραψε ο γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, άνευ προηγουμένου δικαστικό μαραθώνιο. Η ετυμηγορία αναμένεται στο τέλος του Μαΐου.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένου του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του 31χρονου Γαλλομαροκινού που πιστεύεται ότι είναι ο μόνος επιζών από την ομάδα των τρομοκρατών που είναι ύποπτοι για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης εφ’ όσον καταδικαστούν.

Οι υπόλοιποι ύποπτοι, οι έξι από τους οποίους θα δικαστούν ερήμην τους, κατηγορούνται ότι βοήθησαν στην παροχή όπλων και αυτοκινήτων ή ότι διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στη διοργάνωση των επιθέσεων.

Θυμίζουμε ότι την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε καλέσει τους πιστούς του να επιτεθούν στη Γαλλία λόγω της ανάμειξής της στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...