298
Δυνάμεις των Ταλιμπάν προχωρούν μπροστά από διαδηλωτές σε πορεία κατά του Πακιστάν στην Καμπούλ | REUTERS/Stringer

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν παρουσίασαν την κυβέρνησή τους

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 13:16
Δυνάμεις των Ταλιμπάν προχωρούν μπροστά από διαδηλωτές σε πορεία κατά του Πακιστάν στην Καμπούλ
|REUTERS/Stringer

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν παρουσίασαν την κυβέρνησή τους

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 13:16

Τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν παρουσίασαν μέρος της μελλοντικής τους κυβέρνησης, στην οποία θα τεθεί επικεφαλής ο Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ.

Ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ θα είναι το νούμερο 2 στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

Έχοντας τον σεβασμό από διάφορες φατρίες των Ταλιμπάν, ο Μπαραντάρ ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς στην Ντόχα που οδήγησαν στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Μεταξύ των άλλων διορισμών που ανακοινώθηκαν είναι εκείνοι του Μουλά Γιακούμπ, γιου του ιδρυτή του κινήματος Μουλά Ομάρ, ως υπουργού Αμυνας. Υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Σαραζουντίν Χακάνι, επικηρυγμένος από την αμερικανική κυβέρνηση και επικεφαλής του ομώνυμου δικτύου, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Ο Αμίρ Χαν Μουτάκι, διαπραγματευτής των Ταλιμπάν στην Ντόχα, διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Μουτζαχίντ, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του, το οποίο υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς», θα προσπαθήσει να «συμπεριλάβει ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας».

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει το ισλαμιστικό κίνημα για τις ενέργειές του, είκοσι χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία.

Οι υποσχέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πείθουν προς στιγμή. Σε ένδειξη αυτής της δυσπιστίας, αρκετές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες από ακτιβιστές, μαζί με άλλους Αφγανούς που κατάγγειλαν τη βίαιη καταστολή στο Πανσίρ.

Το Πανσίρ, όπου βρισκόταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς, «είναι πολύ ασφαλές τώρα, δεν υπάρχει πόλεμος», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαλύθηκαν με τη βία από τους Ταλιμπάν, τόνισε ότι οι τελευταίοι «δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη» στη διαχείριση των διαδηλώσεων και κάλεσε τους διαδηλωτές να ενημερώνουν τις αρχές 24 ώρες πριν από την πραγματοποίηση οποιαδήποτε συγκέντρωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News