282
Μέλη της ιρακινής αστυνομίας πανηγυρίζουν -σχεδόν χορεύουν- την τεράστια νίκη τους | REUTERS/Ahmed Saad

O ιρακινός στρατός απελευθέρωσε τη Μοσούλη από τον ISIS!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2017, 16:36
Μέλη της ιρακινής αστυνομίας πανηγυρίζουν -σχεδόν χορεύουν- την τεράστια νίκη τους
|REUTERS/Ahmed Saad

O ιρακινός στρατός απελευθέρωσε τη Μοσούλη από τον ISIS!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2017, 16:36

Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που κατέλαβαν την ιρακινή πόλη οι τζιχανστιστές του ISIS. Εκτοτε εκτοπίστηκαν περίπου 900.000 άτομα, δηλαδή ο μισός πληθυσμός. Και τελικά χρειάστηκαν εννέα μήνες τακτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η Μοσούλη είναι ελεύθερη.

Τη μεγάλη νίκη κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, την Κυριακή.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός (δεξιά) συγχαίρει μέλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στη Μοσούλη (Iraqi Prime Minister Media Office/Handout via REUTERS)

«Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έφτασε στην απελευθερωμένη πόλη της Μοσούλης και συνεχάρη τους ηρωικούς μαχητές, αλλά και τους πολίτες του Ιράκ για την μεγάλη νίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τις επιχειρήσεις του ιρακινού  στρατού υποστήριξε ο καθοδηγούμενος από τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός με αεροπορικές επιδρομές. Πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή των κούρδων πεσμεργκά αλλά και φυλών από τον σουνιτικό και σιιτικό πληθυσμό της περιοχής.

Η πρώτη νίκη στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μοσούλης σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός ανακατέλαβε την ανατολική πόλη. Αλλά το υπόλοιπο τμήμα, λόγω πολεοδομίας (στενοί δρόμοι), εμφάνισε μεγαλύτερες προκλήσεις. Υστερα από πέντε μήνες οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης, έπεφταν στον ποταμό Τίγρη για να γλιτώσουν από τον στρατό…

Πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη νίκη, ακτιβιστές της οργάνωσης Save the Children έσπευσαν να προειδοποιήσουν τις ιρακινές Αρχές για τις ανάγκες που πρέπει να καλύψουν εφεξής, ιδίως όσον αφορά την ψυχική υγεία παιδιών, που «στοιχειώνονται από μνήμες ακραίας βίας ή από τον θάνατο αγαπημένων τους προσώπων».

«Για να μπορέσουν τα παιδιά και οι οικογένειες να ξεπεράσουν τη φρίκη και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, θα χρειαστούν σίγουρα ψυχολογική υποστήριξη», επεσήμανε η οργάνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...