744
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε εκδήλωση στη Λάρισα | ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS

Γεννηματά: «Ο Τσίπρας δεν έχει σχέση με την Κεντροαριστερά»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2017, 14:10
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε εκδήλωση στη Λάρισα
|ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS

Γεννηματά: «Ο Τσίπρας δεν έχει σχέση με την Κεντροαριστερά»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2017, 14:10

Την ανάγκη μίας νέας ετυμηγορίας του ελληνικού λαού επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗ.ΣΥ), Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και ανέφερε ότι αν δεν αλλάξουν τα (εκλογικά) ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, «ώστε να συνετιστούν», το αδιέξοδο της χώρας θα εντείνεται.

Επανέλαβε το αίτημα να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την πορεία της οικονομίας από το 2000 έως σήμερα. Σκοπός δεν είναι να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου, σύμφωνα με την ίδια, αλλά να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που απορρίπτουν την πρόταση, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια από όλους και η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου (για τη χώρα) είναι η βάση της συνεννόησης».

Ερωτηθείσα, σχετικά, τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν θα ήταν αρνητικός σε μια τέτοια εξεταστική, σημειώνοντας ότι όλα τα νομοθετήματα και τα εργαλεία διαφάνειας στον τόπο προέρχονται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί όλο αυτό το θεσμικό οπλοστάσιο προκειμένου να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους «γιατί είναι με την πλάτη στον τοίχο».

Για το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ διασαφήνισε ότι είχε πολιτικό και προγραμματικό χαρακτήρα, τονίζοντας ότι η ΔΗ.ΣΥ δεν είναι «ένωση προσώπων» και εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι η παράταξη θα καταφέρει «να τους καθίσουμε όλους σε ένα τραπέζι» και να αυξήσει παράλληλα τη δύναμής της.

Επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ από την κοινωνική βάση, σημειώνοντας ότι ο μόνος που ανοιχτά έχει πει ότι θα πράξει το ίδιο είναι ο επικεφαλής της ΔΗ.ΜΑΡ, Θεοχάρης Θεοχαρόπουλος. Οσο για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι δεν επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συμμετέχει στη ΔΗ.ΣΥ.

«Στόχος της ΔΗ.ΣΥ είναι η ένωση της κοινωνικής βάσης της παράταξης και η ενοποίηση του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Σε αυτό το σημείο βρήκε την αφορμή να επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα και να απαντήσει ξανά -εμμέσως- στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός στο ΠΑΣΟΚ, για μία κυβέρνηση συνεργασίας μετά το τέλος των Μνημονίων. Οπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Γεννηματά, «ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά». Μάλιστα η ίδια χαρακτήρισε την πολιτική του Πρωθυπουργού ως «συντηρητική δεξιά», προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει προδώσει όλες τις αξίες της Αριστεράς και καθημερινά «γίνεται όλο και περισσότερο “ένα” με τον συγκυβερνήτη του κ. Καμμένο».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί τις πολιτικές που του επιβάλλουν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης, πρόσθεσε πως ό,τι «περνάει» (ως μέτρα) είναι «αυτά που αρνήθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και σημείωσε ότι «με τις καθυστερήσεις της αξιολόγησης μεγάλωσε ο λογαριασμός».

Ερωτηθείσα για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από την αρχή της κρίσης, είπε ότι αναμφίβολα έγιναν συμβιβασμοί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τότε η χώρα είχε έλλειμμα 35 δισ. ευρώ, ενώ όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλεόνασμα και ένας ορισμένος ρυθμός ανάπτυξης. Σημείωσε ότι ακόμα και σε τόσο σκληρό τοπίο, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν σε κυβερνήσεις έφερναν μεταρρυθμίσεις.

Οσο για τη δική της στάση, η κυρία Γεννηματά απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η ίδια ήταν υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης «όπως-όπως» αναφέροντας ότι πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης του 2016 είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να παραιτηθεί ώστε να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Είπε ότι είχε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα να μην φέρει εφαρμοστικούς νόμους «που θα τους φτιάξει μόνος του» και του επέρριψε ευθύνες τόσο για την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, όσο και για τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο «από τον ρατσιστικό λόγο του οποίου δεν ενοχλείται ο πρωθυπουργός ο οποίος τον καλύπτει πλήρως».

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Αμυνας και τις επαφές του με τον ισοβίτη του «Noor 1», η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για αντιθεσμικές ενέργειες που πρέπει να διερευνηθούν και ζήτησε να μάθει γιατί τον καλύπτει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επισημαίνοντας παράλληλα την αγωνία του Πρωθυπουργού να καλύψει τον υπουργό Αμυνας.

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η κυρία Γεννηματά είπε ότι το καλοκαίρι του 2015 σε δική της ερώτηση, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για Plan B που ήταν εν γνώσει του και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. «Ενα πράγμα είναι οι υπηρεσίες του κράτους να έχουν ένα Plan B για παν ενδεχόμενο, και άλλο πράγμα να γίνονται σε σπίτια κυβερνητικοί σχεδιασμοί» είπε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός εξετέθη όταν έσπευσε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε οποιονδήποτε σχολιασμό της συνέντευξης του αποφυλακισθέντος πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου, τονίζοντας ότι όσοι την άκουσαν, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...