408
| CreativeProtagon |EPA/US ARMY

Αν ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ακόμα στην εξουσία…

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 19:57

Αν ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ακόμα στην εξουσία…

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 19:57

Πολλά άσχημα πράγματα θα είχαν αποφευχθεί αν οι Αμερικανοί δεν είχαν επιτεθεί στο Ιράκ για να εξοντώσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν ισχυριζόμενοι ότι ο ιρακινός δικτάτορας κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής. Απεδείχθη ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έλεγαν ψέματα. Εκατομμύρια σκοτωμένοι θα ήταν ζωντανοί, εκατομμύρια πρόσφυγες δεν θα είχαν χάσει τα σπίτια τους.

Η Ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, ωστόσο η Corriere della Sera επιχείρησε να φανταστεί την εικόνα του Ιράκ, του Σαντάμ και του αραβικού κόσμου σήμερα, αν δεν είχαν εισβάλει οι Αμερικανοί. Εγραψε ότι το μεγάλο τζαμί που έχτιζε ο Σαντάμ στη Βαγδάτη όχι μόνο θα είχε τελειώσει, αλλά δεν θα είχε εμφανέστατα και τα χαρακτηριστικά σημάδια της σιιτικής επιρροής.

Ο Σαντάμ θα ήταν 85 ετών και πιθανώς θα είχε αποτραβηχτεί στο παρασκήνιο, αφήνοντας στην εξουσία κάποιον από τους γιους του. Ισλαμικό Κράτος δεν θα υπήρχε, διότι δεν θα είχε υπάρξει ποτέ. Η Ευρώπη δεν θα είχε υποστεί ισλαμιστικές τρομοκρατικές ενέργειες, σφαγές τύπου «Μπατακλάν» κ.λπ. Οι μουσουλμάνοι δεν θα ήταν τόσο εξοργισμένοι.

Η Μέση Ανατολή δεν θα ήταν τόσο αναστατωμένη. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία μάλλον δεν θα είχε ξεσπάσει, το Ιράν δεν θα είχε την επιρροή που έχει στο Ιράκ, στην Υεμένη, στη Συρία και στον Λίβανο και, ως πιο αδύναμο, θα ήταν λιγότερο άκαμπτο και στα του πυρηνικού προγράμματός του και σε ζητήματα ελευθερίας, ισότητας γυναικών κ.λπ.

O Σαντάμ Χουσεΐν δεσμώτης των Αμερικανών: δύο φωτογραφίες του που είχε δημοσιοποιήσει ο αμερικανικός στρατός |EPA/US ARMY

Η λεγόμενη Αραβική Ανοιξη θα ήταν διαφορετική. H ίδια η Δύση θα ήταν συνεπέστερη στις αξίες της νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορεί και ο Πούτιν να μην είχε τολμήσει να εισβάλει στην Ουκρανία. Τώρα, το μεγάλο τζαμί Ραχμάν, που είχε σχεδιαστεί να γίνει το Τατζ Μαχάλ της Βαγδάτης, είναι αδρανές εδώ και 20 χρόνια…

Στο κείμενό του ο αρθρογράφος της Corriere Αντρέα Νικάστρο χαρακτηρίζει ορθώς δικτάτορα τον Σαντάμ και περιγράφει τις μεταμορφώσεις του. Λίγο πριν από την εισβολή του 2003 είχε κάνει δημοκρατικά ανοίγματα, ακριβώς για να την αποφύγει. Ηταν λαϊκός τύπος, αρειμάνιος καπνιστής, πότης και γυναικάς, όταν όμως έχασε την εύνοια των ΗΠΑ το έριξε στη θρησκεία.

Ομως, κανένα μουσουλμανικό κράτος δεν τον βοήθησε όταν του επιτέθηκαν οι Αμερικανοί. Ο ισλαμικός κόσμος δεν έκανε τίποτε για να τον στηρίξει. Οι γειτονικές χώρες, η Σαουδαραβία, το Κατάρ και τα Εμιράτα, τον άφησαν έρμαιο της φιλοδοξίας των Αμερικανών να δημιουργήσουν μια νέα Μέση Ανατολή, στα μέτρα τους. Και όταν τον είδαν κρεμασμένο, χρηματοδότησαν και την τζιχαντιστική τρομοκρατία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...