589
Λευκό κρασί στα ποτήρια των δύο προέδρων στη δεξίωση του Κρεμλίνου | Sputnik/Pavel Byrkin/Kremlin via REUTERS

Πούτιν – Σι: Εμείς μαζί και απέναντι η Δύση

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 10:54
Λευκό κρασί στα ποτήρια των δύο προέδρων στη δεξίωση του Κρεμλίνου
|Sputnik/Pavel Byrkin/Kremlin via REUTERS

Πούτιν – Σι: Εμείς μαζί και απέναντι η Δύση

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 10:54

Ο Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης από τη Μόσχα έπειτα από ένα ταξίδι δύο ημερών στη Ρωσία επικεντρωμένο στην ενίσχυση των σχέσεών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το αεροπλάνο του Σι απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Βνούκοβο στη Μόσχα, αφού στρατιωτική φρουρά απέδωσε τιμές και ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ρωσίας και της Κίνας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο πρόεδροι εγκωμίασαν την είσοδο σε μια «νέα εποχή» της «ειδικής» σχέσης τους απέναντι στη Δύση, με τον Πούτιν να στηρίζει επιφυλακτικά το κινεζικό σχέδιο για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κατηγορώντας παράλληλα το Κίεβο ότι το απορρίπτει.

Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο Σι ελάχιστα αναφέρθηκε δημοσίως στη σύγκρουση στην Ουκρανία και δήλωσε πως η Κίνα έχει «αμερόληπτη θέση». Δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι οι προσπάθειές να διαδραματίσει ρόλο ειρηνοποιού απέφεραν καρπούς, ούτε στήριξε δημοσίως τον πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Βέβαια, από μόνη της η επίσκεψη του Σι στη Μόσχα αποτέλεσε έκφραση σημαντικής υποστήριξης προς τον ρώσο πρόεδρο.

Μάλιστα, καθώς ο Σι αναχωρούσε από τη συνάντησή τους, την Τρίτη, είπε στον Πούτιν: «Τώρα γίνονται αλλαγές που δεν είχαν συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Οταν είμαστε μαζί, καθοδηγούμε αυτές τις αλλαγές».

«Συμφωνώ», δήλωσε ο Πούτιν και ο Σι απάντησε: «Παρακαλώ φρόντισε τον εαυτό σου αγαπητέ φίλε».

Με μια κοινή δήλωση σε ψυχροπολεμικούς τόνους, οι δύο ηγέτες επιτέθηκαν στη Δύση κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν» τη διεθνή ασφάλεια για να διατηρήσουν το «στρατιωτικό πλεονέκτημά» τους και εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ασία.

Η επίσκεψη του κινέζου προέδρου πραγματοποιήθηκε την στιγμή που η Μόσχα έχει επαναπροσανατολίσει μαζικά την οικονομία της προς την Κίνα, απέναντι στις δυτικές κυρώσεις των οποίων είναι στόχος.

Η λιμουζίνα του Σι Τζινπίνγκ και η συνοδεία του διασχίζουν τους δρόμους της Μόσχας

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πούτιν ανακοίνωσε πως κατέληξε σε μια συμφωνία με τον Σι για το γιγαντιαίο πρόγραμμα του αγωγού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2», ο οποίος θα επιτρέψει στη Ρωσία να μεταφέρει επιπλέον αέριο στην Κίνα μέσω Μογγολίας.

Ομως, ο Σι δεν φάνηκε να συμφωνεί, διότι έμεινε σιωπηλός, όπως μετέδωσαν τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν, το μόνο που αναφέρθηκε ήταν ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού.

Ο Σι και ο Πούτιν κατεβαίνουν τα σκαλιά μετά την δεξίωση στο Κρεμλίνο – Sputnik/Pavel Byrkin/Kremlin via REUTERS
Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σι – Πούτιν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η θέση της Κίνας δεν είναι αμερόληπτη και κάλεσε το Πεκίνο να πιέσει τη Ρωσία να αποχωρήσει από το έδαφος της Ουκρανίας ώστε να τερματισθεί η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εάν η Κίνα θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα έπρεπε να ζητήσει από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σχολίασε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Κίρμπι τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί απλώς μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, επειδή κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει τα εδαφικά κέρδη που έχει αποκομίσει και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της.

«Μια κατάπαυση του πυρός στην παρούσα φάση», χωρίς την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη που έχουν καταλάβει, «ουσιαστικά δίνει στον Πούτιν τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται προκειμένου να επανεξοπλίσει και να επανδρώσει (τις δυνάμεις του)», αναπληρώνοντας τις απώλειες, τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...